Gestió de projectes

Mòdul 1. Els projectes. Conceptes generals

Mapa conceptual

1. Definició de “projecte”

La paraula projecte és un terme que utilitzem sovint, tant en la vida quotidiana com en l’entorn professional. El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans recull dues accepcions que corresponen tant al lèxic comú com al llenguatge administratiu, amb diferents subaccepcions:

  1. “Allò que hom pensa portar a acompliment”, i també “pla proposat per a realitzar allò que hom pensa portar a acompliment”. A més, esmenta específicament el concepte projecte de llei, un “text que el Govern elabora i que sotmet al Parlament perquè sigui tramitat i, un cop aprovat, esdevingui llei”.
  2. “Estudi detallat d’una cosa a realitzar”. En aquest cas hi ha una subaccepció específica en l’àmbit de l’enginyeria industrial i l’arquitectura: “Conjunt de plans i de documents explicatius que donen totes les dades tècniques i totes les vistes d’elements o de conjunt necessàries per tal que hom pugui fabricar una màquina, una instal·lació, o construir un edifici, un pont, etc., d’acord amb les instruccions de qui l’encarrega o segons un programa establert”.

Observem així que, en un sentit general:

El terme projecte es pot utilitzar per fer referència tant a unes tasques que hom pensa realitzar com al pla, l’estudi detallat o el conjunt de documents explicatius sobre com dur a terme aquelles tasques.

En el nostre entorn professional, no obstant, és important concretar una mica més aquesta definició. Habitualment, tothom és conscient que, a la feina, un projecte és una forma de treballar amb algunes diferències i peculiaritats respecte a altres maneres d’organitzar l’activitat. Per aconseguir l’èxit en aquesta forma de treballar cal conèixer aquestes especificitats i tenir-les en compte en tot moment.

Una definició acurada de projecte és la que proporciona la International Organization for Standardization (ISO) en la seva norma ISO 10006:2017 (existeix versió espanyola: UNE-ISO 10006:2018 “Gestión de la calidad. Directrices para la calidad en los proyectos”):

Un projecte és un procés únic que s’emprèn per aconseguir un objectiu.

A més, detalla:

  • Un procés consisteix, generalment, en un conjunt d'activitats coordinades i controlades, amb dates d'inici i fi, d'acord amb requisits específics, inclosos els condicionants de temps, cost i recursos.
  • Un projecte individual pot formar part d'una estructura de projecte més gran i generalment té una data definida d'inici i finalització.
  • En alguns projectes, els objectius i l'abast s'actualitzen i les característiques del producte o servei es defineixen progressivament a mesura que el projecte avança.
  • La sortida d'un projecte pot ser una o diverses unitats de producte o servei.
  • L'organització del projecte és normalment temporal i s'estableix pel temps de vida del projecte.
  • La complexitat de les interaccions entre les activitats del projecte no està necessàriament relacionada amb la mida del projecte.

Un projecte és un procés únic, per la qual cosa les activitats (coordinades i controlades) que caldrà dur a terme per assolir el seu objectiu s’hauran de dissenyar de forma específica per a aquesta finalitat.

És aquesta naturalesa de procés únic (o singular) el que fa que un projecte s’hagi de gestionar d’una forma particular, força diferent del que acostumem a fer quan es tracta d’altres processos de treballs propis de l’Administració pública.

És habitual a l’Administració parlar de “normalització” i “estandardització” dels processos. Amb això es vol aconseguir definir els processos administratius de tal manera que es tendeixi a executar-los sempre de la mateixa forma, seguint uns criteris de qualitat que redueixin els errors i els problemes, assegurin l’adequació a una norma i procurin garantir que el resultat és satisfactori per a totes les parts interessades. La normalització afavoreix l’aprenentatge, la simplificació, la informatització, etc.

En el cas dels projectes, en canvi, haurem d’afrontar cada cas, cada objectiu i les seves circumstàncies, de forma personalitzada. Podrem utilitzar guies, pautes i referències per aplicar-les en cada ocasió, però el projecte, en ser únic, s’haurà de dissenyar cada vegada específicament.

Vegem tot seguit quines són les principals implicacions que té aquesta característica essencial dels projectes.

2. Condicionants dels projectes

Qualsevol projecte es pot veure condicionat per un nombre molt divers de factors: des de l’experiència prèvia dels que l’han d’executar a la climatologia, la situació política o l’actitud de les persones que són destinatàries del seu resultat.

No obstant, els experts tradicionalment han distingit tres d’aquests factors que constitueixen condicionants comuns a qualsevol projecte:

  1. La temporització, ja que tot projecte té un moment d’inici i ha de ser finalitzat en un moment determinat.
  2. Els recursos, ja que per executar un projecte disposarem normalment d’uns recursos concrets (econòmics, materials, humans) assignats a aquesta finalitat.
  3. L'abast, és a dir, la dimensió del treball i les característiques d’allò que es vol aconseguir, tant en termes quantitatius com qualitatius.

Si combinem aquests tres condicionants amb la característica essencial de singularitat dels projectes, obtindrem un esquema que mostra l’equilibri que cal mantenir durant tot el desenvolupament del projecte.

Triangle de condicionants dels projectes

La modificació de qualsevol dels vèrtexs d’aquest triangle de condicionants suposarà una modificació en el projecte que volem executar.

Si és necessari reduir el termini d'execució d'un projecte però no es vol alterar el seu abast, probablement serà necessari aplicar-hi més recursos i, per tant, s’incrementaran els costos. És el cas que es produeix quan s’incorpora més personal a l’equip de treball per escurçar terminis.

Si durant l’execució del projecte es replanteja el seu abast, és probable que es modifiquin també els costos i que calgui canviar també els terminis (almenys s’haurà de redissenyar la planificació i la programació).

I finalment, si en qualsevol moment ens diuen que comptem amb menys recursos dels que havíem planificat inicialment, amb tota seguretat haurem de reduir l’abast o ampliar els terminis del projecte (si això és factible).

3. Característiques dels projectes

3.1. Singularitat

El fet que cada projecte sigui un procés únic implica que ha de ser objecte d’un plantejament nou, fet des de zero.

Aquesta singularitat fa que la gestió d’un projecte comporti d’entrada un cert grau d’incertesa. Fins i tot en els casos en què podem comptar amb precedents o exemples semblants en la pròpia organització o en altres, mai tindrem un control absolut sobre totes les circumstàncies internes i externes que condicionaran el desenvolupament de les activitats.

Tots els municipis celebren cada any la seva Festa Major, però cada any la seva preparació i execució es planteja com un projecte singular: sempre existeixen factors diferencials (el pressupost, la participació de les entitats, les activitats proposades, el calendari concret, la climatologia…) que cal considerar específicament, i no es pot repetir mimèticament el que es va fer l’any passat. Cada Festa Major vol ser recordada com a única i excepcional!

De forma similar, molts municipis tenen una Oficina d’Atenció a la Ciutadania. Si volem dissenyar-ne una per al nostre Ajuntament, podem investigar, inspirar-nos i aprendre dels errors i dels encerts dels nostres col·legues, però haurem de planificar el projecte com un procés únic: no podem importar la solució que altres hagin aplicat.

La incertesa derivada de la singularitat dels projectes comporta també un cert grau de risc que les coses no surtin com les havíem previst. Per això és important en la gestió de projectes dedicar especial atenció a la gestió del risc.

En els projectes més complexos, la incertesa i el risc seran més grans, perquè també seran més les variables que poden patir canvis respecte a la planificació inicial i que poden alterar l'equilibri en el triangle de condicionants.

Per altra banda, la durada del projecte també influeix molt sovint en el vèrtex abast del triangle de condicionants: en els projectes amb una durada prevista més llarga és més probable que es produeixin esdeveniments que provoquin alteracions en l’abast i que obliguin a replantejar la planificació.

Aquest fenomen es produeix també en els projectes més innovadors i per als quals comptem amb menys precedents i experiències prèvies.

Per aquest motiu, les tècniques més actuals de gestió de projectes preveuen mètodes que permeten fer una gestió de l’abast del projecte, per poder-se adaptar a les noves necessitats o demandes de qui fa l’encàrrec amb el mínim d’afectacions als altres vèrtexs del triangle: el temps i els recursos.

3.2. Temporalitat

La segona gran característica dels projectes és la seva temporalitat: cada projecte té una data d’inici i una data d’acabament úniques i definides.

Cal assenyalar que la temporalitat afecta el projecte, però no sempre el resultat.

Molts projectes tenen com a objectiu produir resultats que han de romandre en ús molts anys. S’ha de distingir, en aquest sentit, entre la construcció d’una escola bressol i l’elaboració del projecte de gestió i funcionament d’aquesta escola (que són projectes), i la posterior prestació del servei d’escolarització infantil en el nou centre (que és un servei).

La data d’inici d’un projecte pot venir determinada per la voluntat de qui fa l’encàrrec, per la disponibilitat de recursos, per la necessitat d’aplicar una nova normativa o per altres condicionants externs (com la climatologia o l’adequació a un calendari fiscal, escolar o d’una altra mena).

Així, la data d’inici d’un projecte pot ser conseqüència d’un acord d’un òrgan de govern, com quan un Ple municipal decideix municipalitzar la gestió d’un servei prestat mitjançant una concessió quan aquesta acabi.

També pot dependre de comptar amb els crèdits pressupostaris suficients per poder licitar els projectes (bàsic i executiu) i contractar les obres i els serveis necessaris en el cas d’una inversió per construir un nou equipament.

O pot ser establerta per l’entrada en vigor de noves obligacions normatives per a l’entitat local, com ha estat el cas de l’administració electrònica, la contractació o la protecció de dades de caràcter personal, per exemple.

Al seu torn, els projectes tenen una data d’acabament concreta. Aquest acabament es determina inicialment com una previsió del moment en què s’assolirà l’objectiu i es materialitza quan efectivament s’aconsegueix el resultat esperat.

L’acabament material del projecte també es pot produir quan es decideix la seva cancel·lació, que pot ser originada per diferents motius:

  • Es constata la impossibilitat d’assolir l’objectiu.
  • S’han acabat els recursos necessaris.
  • Ha desaparegut la necessitat que l’originava.
  • Han canviat els plantejaments polítics de qui fa l’encàrrec.
  • Hi ha una causa legal (per exemple, una sentència judicial en un procés contenciós).

3.3. Dimensió variable dels projectes

Els projectes poden tenir dimensions molt diferents pel que fa a aspectes com la seva durada, els recursos que ha de consumir o la dimensió de l’equip de treball, en funció dels seus objectius i del seu abast.

En el cas de l'Administració pública, per altra part, la necessitat d’adaptar la gestió de la majoria dels projectes a uns processos de gestió determinats per procediments de tramitació que són obligats per l’aplicació de normes legals (com per exemple, els derivats del procediment administratiu comú o de la legislació en matèria de contractació), fa que sovint la durada dels projectes s’allargui més enllà del que materialment seria necessari.

Uns dels tipus de projectes que es caracteritzen, entre altres aspectes, per la seva complexitat i llarga durada en el temps són els vinculats amb el planejament i la gestió urbanística. Des de l'inici de l'aprovació del planejament fins a la urbanització i ocupació efectiva d'un nou barri pels seus habitants, poden passar força anys.

No obstant, s’ha de tenir present, com hem vist que assenyala la norma UNE-ISO 10006:2018, que “la complexitat de les interaccions entre les activitats del projecte no està necessàriament relacionada amb la mida del projecte”.

És a dir, podem trobar-nos amb projectes amb una llarga durada en el temps (i que consumeixin un volum important de recursos) però relativament senzills pel que fa a la successió de tasques que cal programar per executar-los, i d’altres, amb una durada més curta però més complexos de gestionar.

Quan hem de gestionar projectes d’una llarga durada, ens podem trobar amb la situació que la visió de conjunt dificulti fer una bona programació en detall de les activitats. Pot passar “que el bosc no ens deixi veure els arbres”, la qual cosa ens pot dur a haver d’afrontar problemes no previstos fruit d’una planificació poc detallada.

En casos com aquests, una bona estratègia pot ser dividir un projecte gran en subprojectes d'una dimensió més abastable per poder-ne fer una planificació, una programació i un control més acurats.

4. Cicle de vida dels projectes

Tot i la seva singularitat i característiques particulars, hom pot comprovar que els projectes segueixen un cicle de vida que els experts han estandarditzat, amb petits matisos i variacions.

Aquests cicle de vida facilita la planificació, en determinar unes grans fases que podem aplicar a tota mena de projectes. Aquestes fases són:

És el moment en què es defineixen el problema o l’oportunitat que s’ha de resoldre i el resultat general que es vol assolir (la qual cosa constitueix la missió del projecte). També es tenen en compte els condicionants generals del projecte i es defineix l'estratègia general amb què es durà a terme.

Durant aquesta segona fase és quan es concreta de quina manera s'assolirà la missió, quins seran els objectius detallats del projecte i les activitats i tasques per desenvolupar. La planificació serveix per dibuixar el full de ruta del projecte, tan detallat com sigui possible amb la informació disponible, i inclou una activitat específica, que és la programació del projecte. Així mateix, durant la planificació s’han de definir mecanismes per actuar davant dels fets que poden alterar aquest full de ruta inicial, de forma que, tot i que succeeixin, puguem assolir igualment el resultat esperat amb la menor alteració possible pel que fa a temps i costos.

La implementació és la fase durant la qual passem a l’acció: els plans i les previsions s’executen per poder aconseguir el resultat esperat. Aquesta fase té dues etapes que és aconsellable desenvolupar en paral·lel:

  1. Execució, que correspon a la realització material per l’equip de treball (o per col·laboradors externs) de les activitats programades.
  2. Control, que és un conjunt de processos específics que serveixen per obtenir informació del desenvolupament del projecte (monitorització), contrastar-la amb la planificació i determinar si són necessaris ajustaments o reorientacions per evitar situacions no desitjades: que l’objectiu final estigui en perill o que s’alteri negativament el triangle de factors clau del projecte (recordem: temps, recursos i abast).

La fase de tancament és també un moment molt important en el procés de desenvolupament d’un projecte. No es redueix al lliurament del resultat als seus destinataris, sinó que inclou aspectes com el tancament administratiu i l’avaluació del projecte.

Fases d'un projecte

Un cas típic que respon a aquesta successió de fases pot ser la realització d'una obra pública.

  • La iniciació correspondria al plantejament inicial de la necessitat, l'avaluació d'alternatives pels serveis tècnics i l'elecció per l'òrgan de govern corresponent d'una aquestes solucions (sovint a partir d'un avantprojecte). També inclouria la decisió d’utilitzar recursos propis o externs per elaborar els projectes bàsic i executiu i per executar materialment l'obra i la definició dels processos de comunicació i participació veïnal que es considerin adequats.
  • En un projecte d’obres, la planificació es pot assimilar a l'elaboració del projecte bàsic i del projecte executiu, documents tècnics que contenen la programació i la major part del que necessitem per planificar l'obra: especificacions tècniques, objectius, definició de qualitats, activitats i tasques, cronograma, pressupost, etc. En el cas que s’utilitzin recursos externs, també formaria part de la fase de planificació el procés de contractació de l'execució de l'obra.
  • La implementació seria l'execució material de l'obra, si s’escau, per part de l'adjudicatari del contracte corresponent. S'ha de remarcar que és aconsellable que el control del projecte romangui en mans de l'Administració a través dels seus serveis tècnics especialitzats, fins i tot en el cas en què es contracti externament la direcció de l'obra.
  • La fase de tancament, finalment, inclouria l'acte de recepció de l'obra per part de l'Administració, amb la conformitat prèvia amb les especificacions del projecte i del contracte d'obra. Però no s'hauria de limitar a això, sinó que també hauria de comportar una activitat d'avaluació del projecte conjunt i dels resultats assolits (per exemple, amb relació als costos i els temps previstos inicialment).

En la majoria de casos, aquestes fases estandarditzades tenen un caràcter seqüencial i estan separades per alguna forma de transferència d'informació o d'un producte material (resultats intermedis o lliuraments).

Els moments en què es produeixen aquests lliuraments (avantprojecte, projecte bàsic, projecte executiu, contracte d’obra, certificacions parcials…) acostumen a ser bones oportunitats per dur a terme accions de control del treball fet i del grau d'assoliment dels objectius.

Amb això aconseguirem iniciar la fase o etapa següent amb informació real del desenvolupament del projecte, podrem actualitzar la planificació i, si s'escau, prendre mesures correctives, la qual cosa ajudarà a reduir la incertesa que acompanya el projecte.

Ocasionalment, pot succeir que al final d'una fase o etapa qui té l'autoritat sobre el projecte decideixi donar-lo per acabat, en funció de la informació d'execució de què es disposa, si és que es valora que existeix un risc massa alt de no assolir el resultat esperat o de fer-ho amb desviacions negatives massa importants pel que fa a temps, cost o abast.

En ocasions, les organitzacions que desenvolupen projectes amb característiques semblants defineixen cicles de vida estandarditzats per a tots els seus projectes, la qual cosa en facilita la gestió.

Amb tot, malgrat que es tingui com a referència una successió normalitzada de fases, la planificació i la programació s’han d’adaptar a les característiques específiques de cada projecte.

5. Trets particulars dels projectes a l’Administració local

Totes les consideracions que hem fet fins ara respecte als condicionants, les característiques i el cicle de vida dels projectes són completament aplicables als projectes que es desenvolupen en el context de l’Administració local.

Amb tot, com hem vist en alguns exemples, existeixen algunes particularitats que condicionen la gestió de projectes a l’Administració.

Com es recull a l’article 1 del Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals (ROAS), l’acció administrativa dels ens locals es desenvolupa sobre una estructura de matèries acotada: obres públiques, intervenció administrativa de l’activitat dels ciutadans, foment i establiment i gestió de serveis públics.

Formes d'acció dels ens locals

Típicament, les obres públiques són projectes. Però també hi pot haver projectes en qualsevol de les altres formes d’acció:

Formes d’acció dels ens locals Exemples de projectes
Obres Qualsevol obra pública, tant d’urbanització com ordinària
Intervenció administrativa Elaboració i aprovació d’una ordenança o d’un instrument de planejament
Foment Confecció i aprovació de les bases específiques reguladores d’unes subvencions
Establiment i gestió de serveis Establiment d’un servei públic local o modificació de la seva forma de gestió

Amb tot, cal tenir en compte que l’Administració és un entorn de treball altament regulat. Tot i que cada projecte s’hagi d’estudiar i executar atenent les seves singularitats, molts aspectes no queden a la lliure decisió de la direcció, sinó que estan condicionats per formes d’actuació disposades per molt diverses normes (com el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals que hem esmentat anteriorment).

Molts projectes s’hauran d’adaptar o almenys hauran de tenir en compte les fases de desenvolupament del procediment administratiu comú (iniciació, ordenació, instrucció i finalització), cadascuna de les quals amb situacions i activitats també regulades.

Per altra part, la forma de gestió dels projectes es veu condicionada a l’Administració local pel fet que les formes d’organització del treball estan orientades a les operacions i no als projectes.

En una organització normalment es realitzen diferents tipus de treballs, que s'agrupen en dos grans tipus:

  • Operacions, que són els processos orientats a la producció contínua de béns o serveis.
  • Projectes, que com s'ha vist són processos únics i acotats temporalment.

Tradicionalment, les administracions s’han organitzat tenint en compte les necessitats estables de les operacions, ja que aquestes absorbien la major part del temps i dels recursos. A més, l’Administració pública sempre ha procurat ser estable i predictible, per tal de donar seguretat jurídica a totes les parts interessades. És per això que el model organitzatiu absolutament dominant és el jeràrquic i funcional: estructures estables organitzades verticalment, amb comandaments i subordinats, i horitzontalment, en àmbits i llocs de treball especialitzats funcionalment.

En canvi, els projectes han constituït habitualment excepcions en la forma de treballar, i molt sovint la seva gestió provoca disfuncions entre aquelles estructures estables i força rígides i les necessitats de flexibilitat i singularitat dels projectes.

Els departaments de personal estan molt preparats per fer una gestió ordinària d’operacions, com el pagament de la nòmina mensual, el tractament de les baixes per malaltia o altres aspectes quotidians, però poden trobar més dificultat amb la seva organització i forma de funcionament ordinari per fer la valoració de llocs de treball, dissenyar un sistema de retribució variable vinculat a resultats o elaborar un pla de formació. En molts d’aquests casos és freqüent haver de buscar suport extern.

Tret d’algunes excepcions, com succeeix en ocasions en els departaments d’urbanisme i obres, les persones que han de gestionar projectes han de tenir present el fet que l'estructura organitzativa de l'entitat està pensada per treballar amb operacions, no amb projectes. Així, les persones que integrin l’equip de treball tindran les seves comeses habituals i dependran dels seus comandaments formals; l’estructura organitzativa i els processos de treball continuaran funcionant durant el termini d’execució del projecte. Aquest i altres aspectes hauran de ser considerats per minimitzar els conflictes que puguin sorgir i assegurar l’èxit del projecte sense alterar el funcionament normal de l’Administració.

Resum

En aquest mòdul has pogut treballar els conceptes bàsics que t’ajudaran a identificar un projecte i a encarar correctament com gestionar-lo.

En primer lloc, has vist que els projectes són processos de treball únics que hom realitza per tal d’aconseguir un objectiu.

El fet que siguin processos únics comporta que es trobin condicionats per tres factors: la temporització que es fixa per dur-los a terme, amb un inici i un acabament previstos; els recursos que es preveu dedicar-hi, i l’abast de les activitats que es faran, tant en termes quantitatius com qualitatius.

A més, s’ha explicat que els projectes es caracteritzen, a diferència d’altres formes de treballar, per la seva singularitat, és a dir, que cadascun d’ells s’ha de plantejar cada vegada des de zero tenint en compte les circumstàncies concretes en què es desenvoluparà i un cert grau d’incertesa, i per la temporalitat.

Cal recordar, per altra banda, que un projecte no es defineix per la seva dimensió o per la seva complexitat: els projectes poden tenir una durada molt llarga o curta, poden consumir molts recursos o molt pocs. La grandària no defineix el projecte: ho fan la singularitat i la temporalitat.

Més endavant has comprovat que els projectes acostumen a ordenar-se en unes fases estandarditzades o cicle de vida: iniciació, planificació, implementació i tancament.

Per acabar aquest mòdul has repassat alguns trets particulars dels projectes quan es realitzen en l’Administració local. En primer lloc, es veuen condicionats per les formes d’actuació típiques de l’Administració (obres, intervenció administrativa, foment i serveis). També es desenvolupen en un entorn molt regulat per normatives, tant locals com superiors. I per acabar, els projectes a l’Administració es fan en organitzacions majoritàriament orientades a l’operació continuada i no al treball singular.

Bibliografia

DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.

DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.

SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Pujar