Com s’ha pogut veure en el mòdul 1, una de les característiques que distingeix els projectes d’altres tipus de processos és que tenen un final.
Concloure correctament un projecte és una activitat tan necessària com la seva planificació, tot i que sovint la pressió del temps i el fet que els resultats ja s’hagin assolit, o s’estigui a punt de fer-ho, poden fer caure en la temptació de donar per acabats els treballs abans de temps i posar fil a l’agulla a una nova comesa.
El tancament del projecte és la fase en la qual es comprova que s’han executat tots els treballs previstos i s’assoleixen els aprenentatges que resulten del treball desenvolupat.
Una organització intel·ligent, un equip intel·ligent i un responsable de projecte intel·ligent dedicaran el temps necessari a aquesta activitat.
El tancament del projecte permet, com hem dit:
Processos bàsics de la fase de tancament del projecte
A banda dels efectes pràctics que un bon desenvolupament de la fase de tancament té sobre el resultat final del projecte, també contribueix de forma notable a generar una sensació positiva en l’equip de treball i ajuda a motivar les persones que l’integren amb vista a futurs projectes.
Tancar precipitadament un projecte comporta, la majoria de vegades, deixar temes pendents, la qual cosa pot generar insatisfaccions i percepcions negatives en algunes de les parts interessades que poden condicionar de forma significativa projectes futurs.
El fet que no es dediqui l’atenció i els recursos necessaris a la fase de tancament no és producte de la negligència dels responsables dels projectes (almenys, no sempre), sinó que normalment és fruit de l’existència d’algunes dificultats objectives que la direcció del projecte ha de preveure, entre les quals podem assenyalar:
Per evitar l’efecte negatiu d’aquestes circumstàncies, cal que tinguis en compte com faràs el tancament del projecte ja en la fase de planificació. Això vol dir que hauràs de preveure la gestió dels processos de tancament a l’inici del projecte i amb el mateix rigor que qualsevol altre dels que hem examinat fins aquest moment, considerant les accions necessàries per al tancament i preparant les eines que calguin per dur-lo a terme, com per exemple, una llista de comprovacions que s’hauran de realitzar abans de donar per concloses les activitats programades.
Com que en la fase de tancament s’ha assolit ja el resultat final esperat (o és a punt d’assolir-se) i l’interès de l’equip i de les altres parts interessades per dedicar més temps al projecte probablement haurà disminuït, caldrà que facis un esforç final per atreure la seva atenció i fer una correcta finalització.
Algunes coses que pots fer respecte a això són:
El primer dels processos de treball de la fase de tancament és finalitzar totes les activitats previstes en la planificació del projecte.
Aquest procés, al seu torn, es pot dividir en dues parts:
Subprocessos del procés de conclusió de les activitats
Així, en primer lloc, és molt important que abans que l’equip del projecte es dissolgui i els seus membres es reintegrin a les seves unitats operatives originals, la direcció del projecte verifiqui que s’han executat totes les tasques previstes a la programació. Aquest vessant és particularment important quan aquestes tasques han estat realitzades, totes o en part, per proveïdors externs.
Però no només cal assegurar que s’han realitzat les tasques operatives programades: també s’han de fer les accions necessàries per tal que el projecte es pugui donar per tancat. Aquestes accions, que constitueixen el tancament administratiu del projecte, comprenen:
Actualitzar la documentació del projecte elaborant els informes finals, distribuint la que sigui adient i arxivant-ho tot plegat de la forma prevista, de manera que es pugui consultar sempre que sigui necessari.
Confirmar que s’ha fet la transferència de tots els lliurables als seus destinataris.
Dur a terme el tancament pressupostari, acció que inclou:
Quant a les subvencions rebudes per a projectes, és altament recomanable preparar la documentació de justificació, en els termes que estableixi la convocatòria corresponent i la normativa aplicable, en el moment del tancament del projecte. Fer-ho més endavant comportarà un cost addicional en haver de cercar informació i documents d'un treball realitzat fa temps, incrementarà el risc d'error i pot obligar persones que estan ja incorporades a altres treballs a deixar-los per dedicar-se a aquesta tasca.
Fer la recepció formal de les prestacions externes que restin pendents, i també:
Alliberar els recursos no consumibles que havien estat assignats al projecte: instal·lacions, equipaments, etc.
Obtenir les aprovacions finals requerides per al projecte, d’acord amb la seva naturalesa, de forma que es confirmi que no caldran treballs addicionals posteriorment. En alguns casos, el resultat del projecte ha de ser aprovat per un òrgan de govern de l’Administració local.
És el cas, per exemple, de projectes que consisteixen en l’elaboració de normes, ordenances, reglaments, plans o similars, que han de ser aprovats pel Ple de la institució.
Procedir a la dissolució de l’equip de treball, és a dir, a donar per acabada la seva col·laboració com a membres de l’equip del projecte de què es tracti. Aquesta activitat, però, s’ha de fer després de l’avaluació del projecte, ja que ha d’incloure, entre altres aspectes, el reconeixement de l’esforç realitzat.
A l’Administració, com s’ha vist a l’inici del curs, és molt freqüent que la dissolució no impliqui la dispersió de l’equip: molt sovint els projectes són desenvolupats per equips permanents o estructurals. En aquest cas, el que es produeix és l’alliberament formal de la participació en el projecte de què es tracti.
Finalment, dins de la fase de tancament, és de gran importància fer una correcta avaluació del desenvolupament del projecte.
Aquesta avaluació hauria de comprendre les accions següents:
L’avaluació ha de tenir en compte, com a mínim, els aspectes següents del projecte:
S’ha de recordar, quan es diu que cal mesurar la satisfacció de les parts interessades, que una d’elles és el mateix equip de treball. Normalment, aquesta part de l’avaluació es farà en una reunió de tancament del projecte.
Entre els diferents recursos i eines existents que et poden ajudar a tirar endavant un bon tancament del projecte, en aquest curs en destacarem dos:
Les reunions de tancament són un instrument útil per fer diverses de les tasques pròpies de la fase de tancament del projecte.
És molt aconsellable fer aquestes reunions amb l’equip de treball, ja que són una de les formes més adequades per dur a terme l'avaluació final del projecte amb caràcter participatiu.
Una reunió d’aquesta mena s'ha de convocar amb anticipació i amb un ordre del dia, per tal que les persones que hi han de participar la puguin preparar adequadament.
L'ordre del dia podria assemblar-se a aquest:
En aquest punt cal assenyalar que la reunió representa el punt final del projecte pel que fa a l’equip de treball i que el seu objectiu és treballar conjuntament el seu tancament.
Es poden repassar quins han estat els esdeveniments més significatius pel que respecta a la programació (cronograma i recursos), el pressupost i els costos, les comunicacions internes i externes, la relació amb les parts interessades, el desenvolupament de l’equip de treball, la qualitat i altres aspectes
És important revisar les queixes i els suggeriments rebuts de les parts interessades i, en cas de disposar-ne, la informació relativa a la seva satisfacció (enquestes, per exemple).
Veure quines són aquelles bones pràctiques que cal consolidar i recordar en noves ocasions i quines són aquelles altres que no han donat els resultats esperats i que caldria modificar.
Destacar els resultats aconseguits per l’equip en conjunt i per cadascun dels membres i proposar accions de millora, fins i tot de caire individual, com per exemple proposar accions formatives o posar exemples de bona execució individual que serveixin de referència per al col·lectiu.
Cloure la reunió resumint els aspectes més destacats del projecte i deixant temps perquè cada membre de l’equip pugui fer també les seves aportacions o comentaris finals.
Quan es convoqui la reunió hauria de quedar clar que l'objectiu no és detectar errors i culpabilitats, sinó aprendre de les bones pràctiques i analitzar els aspectes que cal millorar, amb la qual cosa tot l'equip ha de tenir interès a participar-hi, perquè tothom tindrà alguna cosa a guanyar.
Si durant la reunió apareixen situacions conflictives d'atacs o retrets entre els membres de l'equip, la persona responsable ha de reconduir-les demanant quines han estat les solucions aplicades o quines s'haurien de tenir en compte per al futur. Una bona idea és fer la reunió en un lloc diferent de l'ambient de treball habitual.
És recomanable que una persona diferent de qui exerceix la direcció del projecte assumeixi la funció de secretària de la reunió i aixequi acta dels temes tractats i dels acords assolits. Dades d’aquesta acta s’incorporaran en el memoràndum final del projecte (el document complet en pot ser un annex).
Reunions semblants a aquesta, i amb finalitats similars, es poden fer amb algunes de les parts interessades en el projecte i, particularment, amb qui ha fet l’encàrrec.
Els aspectes principals del tancament del projecte es poden recollir en un informe o memoràndum final.
Aquest document és una eina important que serveix per sintetitzar els aprenentatges i els resultats més importants assolits amb el desenvolupament del projecte.
El seu contingut bàsic és el següent:
En aquest enllaç podeu obtenir un formulari model per elaborar el memoràndum final d’un projecte.
El memoràndum final del projecte serà complementat per altres documents annexos, com poden ser el pressupost final, actes de recepció de prestacions externes, actes de reunions de l’equip de treball o amb parts interessades, resultats d’enquestes de satisfacció, etc.
Les persones membres de l’equip han de disposar d’aquest memoràndum: pot ser un document que serveixi de base per a la reunió de tancament. En alguns casos, es poden lliurar còpies a algunes de les parts interessades i, en especial, a l’òrgan de govern que va formular l’encàrrec del projecte.
En aquest mòdul final del curs has treballat la fase de tancament del projecte, que, com has vist, comprèn dos grans processos de treball: la conclusió de les activitats corresponents a tots els vessants de la gestió i l’avaluació del projecte.
Pel que fa la cloenda de les activitats planificades, s’ha de comprovar que s’han executat totes les tasques compreses en la programació, i també s’ha de fer el tancament administratiu del projecte, que inclou l’actualització de la documentació, la transferència dels lliurables als seus destinataris, el tancament pressupostari, la recepció formal de les possibles prestacions externes, l’alliberament dels recursos assignats al projecte, les aprovacions finals i la dissolució de l’equip de treball.
Finalment, s’han estudiat els aspectes més importants de l’avaluació, que forma part també d’aquesta fase i que és el moment en què el conjunt de l’equip examina i revisa els aprenentatges assolits durant tot el cicle de vida del projecte.
Has pogut comprovar la importància de preparar i executar amb rigor també aquesta fase, ja que els seus objectius són de gran transcendència per a les organitzacions i els professionals que vulguin millorar en els seus processos de treball; en aquest sentit, has repassat algunes orientacions que et poden ajudar a millorar el desenvolupament del tancament.
Una vegada executats aquests processos, el projecte es pot donar per finalitzat, i l’organització originària, el teu equip i tu mateix disposareu d’una valoració de l’esforç realitzat, els resultats obtinguts i els aprenentatges efectuats, la qual cosa us serà de gran utilitat per afrontar nous projectes en el futur.
DIVERSOS AUTORS (2017). Guía de los fundamentos para la dirección de proyectos. Guía del PMBOK ®. 6a. edició. Newton Square, Pennsilvània: Project Management Institute.
DIVERSOS AUTORS (2018). UNE-ISO 10006. Gestión de la calidad. Directrices para la gestión de la calidad en los proyectos. Madrid: AENOR.
SERER, M. (2001). Gestión integrada de proyectos. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya.