Aquest curs revisa les pautes de treball i el sistema de planificació que cal portar a terme per organitzar un acte públic oficial. Tot i que, mirat des de fora, sembla que un acte és únicament una reunió pública formal i que tot s’esdevé de manera natural, en realitat respon a una estratègia de comunicació de l’ens.
Els actes han de ser entesos com una eina de projecció pública de la institució; per aquest motiu han de ser dissenyats, preparats, executats i avaluats de manera minuciosa per tal que reforcin les relacions públiques, però el primer que cal és preguntar-se quina és la filosofia i quins són els objectius de cada acte. Haurem de saber:
Difícilment podem organitzar alguna cosa bé sense saber del cert què es pretén.
Aquest document planteja cinc qüestions bàsiques:
-
Motivació. Un acte obeeix a alguna cosa. Pot ser la celebració d'un fet nou, la consecució d'una fita, la commemoració d'alguna cosa, la reobertura d’un servei, un casament, una presentació d’un llibre, etc. Pretén donar-hi resposta. Per què?
-
Objectius. Què pretén l'amfitrió organitzant l'acte?, amb quina finalitat l’organitza? Donar a conèixer un servei nou, un producte o una actuació de govern; acostar-se a un col·lectiu; captar vots; etc. Què?
-
Projecció. A qui ens volem adreçar? A la ciutadania en general; a un col·lectiu (persones residents en un barri); a sectors determinats: empresaris, joves, gent gran, etc. Desitgem que tingui projecció en tota la ciutadania a través dels mitjans de comunicació? Ens adrecem a una zona concreta o més àmplia? Per a qui?
-
Cerimonial. Com desitja l'amfitrió que es faci l'acte? Amb solemnitat, senzill, amb rigor protocol·lari, amb atencions, amb facilitats… Com?
-
Ratificació. Quines institucions o persones necessita l'amfitrió perquè amb la seva presència es vegin potenciats els seus objectius? Tracta de les aliances. Amb qui?
Aquestes i altres preguntes són les que aquest document revisarà i les que és imprescindible fer-se com a persona responsable de Protocol o d'Organització a l’hora de preparar els actes.
Portar a terme actes amb èxit respon a la combinació de:
-
Habilitats com l’empatia, el do de gents i el que en català en diem “mà esquerra” per tractar amb les persones convidades i amb els diversos professionals que hi intervindran.
-
Coneixement i aplicació de tècniques de negociació amb els representants d’altres ens participants.
-
Un accentuat sentit de l’organització, la planificació i la responsabilitat, perquè a través del nostre savoir faire la institució ha de sortir-ne reforçada, i hem d’aconseguir que l’acte sigui un instrument per prestigiar l’ens per al qual treballem.
Hi ha moltes persones que es posen nervioses i pateixen durant un acte. El motiu és que se senten insegures i ho somatitzen suant, tartamudejant o amb mal de cap o d’estómac.
El gràfic representa com podem arribar a la zona còmoda o zona de confort (ZC) amb entusiasme, mantenint una actitud positiva (A+), amb intel·ligència emocional, conservant la calma, amb un estat d’ànim tranquil, confiat i positiu.
Cal també adquirir la seguretat a través dels coneixements (C), saber el que hem de fer i els límits establerts per la normativa i pels costums de la institució. Cal aprendre, estudiar i estar permanentment actualitzant la informació per estar al dia dels canvis i poder-los aplicar.
Però no n’hi ha prou si en sabem i no ho fem. Per tant, cal posar-ho en pràctica (P), fer actes. La dita popular diu que “la pràctica fa mestres”, i així és, perquè en qualsevol ofici s’aprèn amb l’experiència, amb l’error/encert. L’error erosiona la nostra autoestima, però és útil per adquirir un nou coneixement; l’encert ens afalaga, però no és profitós per seguir aprenent.
I per últim, la pràctica ens porta a la naturalitat, d’una manera espontània, amb un somriure, combinant la professionalitat i les habilitats socials (H). Només quan hàgim fet tot aquest cicle, passant per èxits i fracassos, treballant l’autoestima, actuant i aprenent de manera simultània, superant les pors, les crítiques, les opinions i les emocions, arribarem a la zona de confort o de seguretat, que ens permetrà un major rendiment, fent la nostra feina i gaudint fent-la.
El manual s’estructura en quatre parts:
-
Principis i conceptes bàsics. Introducció, glossari, definicions i marc legal. Abasta la teoria i la legislació que cal conèixer. Inclou tot allò que hem de complir obligatòriament en l’organització d’actes oficials. El que hem de saber.
-
Les habilitats organitzatives i comunicatives per organitzar actes, el tracte i el tractament que cal desenvolupar per a l’atenció dels diversos públics d’un esdeveniment. La imatge que projectem. Com hem de saber ser i saber estar.
-
Coneixements específics i aplicació pràctica per muntar diversos tipus de presidències: la col·locació de banderes, la presidència i acomodació dels convidats en banquets, així com les diverses tipologies de taules que ens permeten organitzar reunions segons els objectius concrets establerts. El que hem de saber fer.
-
Metodologia que cal aplicar per a la planificació de qualsevol esdeveniment. El sistema ADD. La bibliografia i els referents que aprofundiran els coneixements en aquesta matèria. Com ho hem de fer.