La constitució de les corporacions municipals i l'elecció d'alcalde estan legislades a la Llei orgànica del règim electoral general 5/1985, de 19 de juny.
Aquesta Llei orgànica legisla, en el títol III “Disposicions especials per a les eleccions municipals”, el mandat i la constitució de les corporacions municipals, corresponent al capítol VIII. L'article 195 d’aquest capítol estableix que:
-
Les corporacions municipals es constitueixen en sessió pública el vintè dia posterior a la celebració de les eleccions, tret que s'hagués presentat recurs contenciós electoral contra la proclamació dels regidors electes, supòsit en què es constitueixen el quarantè dia posterior a les eleccions.
-
Amb aquest fi, es constitueix una mesa d'edat integrada pels electes de major i menor edat presents en l'acte, en la qual actua com a secretari el de la corporació.
-
La mesa d’edat comprova les credencials presentades, o acreditacions de la personalitat dels electes, d’acord amb les certificacions que la Junta Electoral de Zona ha enviat a l’Ajuntament.
-
Realitzada l'operació anterior, la mesa d’edat declararà constituïda la corporació si concorren la majoria absoluta dels regidors electes. En cas contrari, se celebrarà sessió l'endemà passat, en què quedarà constituïda la corporació qualsevol que sigui el nombre de regidors presents.
El capítol IX estableix com s'ha de procedir en l'elecció d'alcalde. Es tracta en l'article 196:
-
Poden ser candidats tots els regidors que encapçalin les seves corresponents llistes.
-
Si algun d'ells obté la majoria absoluta dels vots, és proclamat electe.
-
Si cap d'ells obté aquesta majoria, és proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista que hagi obtingut més vots populars en el corresponent municipi (en les eleccions). En cas d'empat es resoldrà per sorteig.
En aquest mateix article s'especifica que:
En els municipis d’entre 100 i 250 habitants poden ser candidats a alcalde tots els regidors; si algun dels candidats obté la majoria absoluta dels vots dels regidors, és proclamat electe; si cap obté aquesta majoria, serà proclamat alcalde el regidor que hagi obtingut més vots populars en les eleccions de regidors.
També els ajuntaments aproven els seus reglaments orgànics (ROM), en els quals s'articula la constitució del consistori i el procediment d'elecció dels regidors.
El ROM d’un Ajuntament pot resumir l’acte de presa de possessió en els punts que es descriuen en el document següent: Resum d’un acte de presa de possessió.