La regidoria d’habitatge

5. Marc competencial en matèria d'habitatge

Estat

El Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana , a través de la Secretaria General de Agenda Urbana y Vivienda, exerceix les funcions per a la planificació, impuls, gestió i coordinació de les competències en matèries amb incidència en l'habitatge.

Les competències pròpies de l'Estat deriven directament de la Constitució Espanyola i són les següents:

  • Bases Ordenació del crèdit (art. 149.1.11 CE)
  • Bases i coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica (art. 149.1.13 CE)

L'Estat amb l'objectiu de facilitar l'accés a l'habitatge i d'adoptar mesures per a promoure la rehabilitació, regeneració i renovació urbanes incideix en la regulació de l'habitatge amb una normativa pròpia: els Plans Estatals d'Habitatge, que defineixen i prioritzen les actuacions que s'han de protegir, regulen les formes de finançament i aporten els recursos econòmics necessaris per a dur-les a terme.



Les competències estatals influeixen de forma substancial en les competències autonòmiques que les desenvolupen, establint regulacions pròpies, afegint requisits o bé finançament complementari.

És essencial la coordinació entre administracions per a evitar els conflictes competencials.

Generalitat de Catalunya

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya té competències en els àmbits relacionats amb la planificació territorial i l'urbanisme i en la política d'habitatge, entre d'altres.

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC), és l'entitat de dret públic que executa i gestiona les polítiques d'habitatge que són competència de la Generalitat de Catalunya.

L'Institut Català del Sòl (INCASÒL) és un ens públic de la Generalitat de Catalunya que la Llei d'Urbanisme qualifica com a entitat urbanística especial de la Generalitat, amb competències urbanístiques en matèria de planejament i gestió en els supòsits que operi com administració actuant, podent ésser receptora de la cessió a títol gratuït o de l'alienació directa de terrenys, del patrimoni públic de sòl i habitatge. I la Llei de l'habitatge li atribueix la promoció pública d'habitatge de la Generalitat.

La Generalitat de Catalunya té competència exclusiva i potestat legislativa plena en matèria d'habitatge i actua d'acord amb les competències que estableix l'article 148.1.3ª de la Constitució Espanyola que les ha assumit amb caràcter exclusiu en virtut de l'art 137 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya:

  • Ordenació del territori, urbanisme i habitatge.

També l'article 7 de la Llei 18/2007 del Dret a l'Habitatge estableix que són obligacions de l'Administració de la Generalitat:

  • Contribuir a garantir el dret a l'habitatge, assegurar la preservació efectiva dels interessos generals en matèria d'habitatge, la coordinació amb l'actuació dels ens locals, amb respecte pel principi de subsidiarietat, i la concertació i la col·laboració amb els agents d'iniciativa social i privada que actuen sobre el mercat d'habitatge protegit i lliure.
  • Fomentar l'acció dels ens locals, cooperar en l'exercici de llurs competències i, en supòsits d'inactivitat o d'incompliment, subrogar l'exercici de les facultats corresponents d'acord amb el que estableix la legislació de règim local.

El Govern ha de promulgar Plans d'habitatge d'una durada mínima de 4 anys. Són instruments temporals que les administracions l'utilitzen per canalitzar les polítiques públiques de foment de l'habitatge. L'article 67 de la Llei 18/2007 del Dret a l'Habitatge determina el contingut dels Plans.

Ens locals

Els ens locals, d'acord amb l'article 84.2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, i l’article 66.3 de la Llei municipal i de règim local de Catalunya , tenen competències pròpies sobre:

  • L’ordenació i la gestió del territori, l’urbanisme i la disciplina urbanística.
  • La planificació, la programació i la gestió d'habitatge públic i la participació en la planificació en sòl municipal de l'habitatge de protecció oficial.

També la Llei 7/1985, de 2 d'abril reguladora de les bases de règim local, a l’article 25.2 , amb les modificacions incorporades per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, diu que el municipi exerceix competències pròpies, en el marc de la legislació estatal i de la comunitat autònoma, en les següents matèries:

  • Urbanisme: planejament, gestió, execució i disciplina urbanística.
  • Promoció i gestió de l'habitatge de protecció pública amb criteris de sostenibilitat financera.
  • Conservació i rehabilitació de l'edificació.

L'article 66.1 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei municipal de règim local de Catalunya en l’article 66.1 faculta als municipis, per a la gestió dels seus interessos i en l'àmbit de les seves competències, per promoure tota mena d'activitats i prestar tots els serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats i les aspiracions de la comunitat de veïns. I en l’article 71.1.d) estableix que per a la gestió dels seus interessos, el municipi també pot exercir activitats complementàries de les pròpies d'altres administracions públiques i, en particular, les relatives a l’habitatge.

La Llei del dret a l'habitatge tot i establir el marc competencial general i en l’article 8, una atribució en favor dels ens locals, no sempre concreta quina és l’administració competent, si l’autonòmica o la local, fet que provoca que els Tribunals hagin qüestionat la competència local en determinades actuacions.

Art. 8 Llei del dret a l'habitatge:

  • Poden exercir activitats complementàries de les pròpies d’altres administracions públiques ja sigui per delegació o en exercici de l’autonomia local de gestió dels propis interessos.
  • Exerceixen les seves competències de manera directa o bé mitjançant la concertació i/o col·laboració d’altres administracions supralocals mitjançant, la subscripció de convenis, la creació de consorcis o d’oficines locals d’habitatge per a la gestió conjunta de funcions i serveis vinculats a l’habitatge, o sol·licitant la prestació d’assistència tècnica, financera i jurídica.
Pujar