La regidoria d’habitatge

Glossari

Accessibilitat

Conjunt de condicions de comprensibilitat i usabilitat que han de complir un edifici o un habitatge perquè totes les persones els puguin emprar i en puguin gaudir amb seguretat i comoditat i de la manera més autònoma i natural possible.

Amortització

Retorn total o parcial dels diners prestats.

Amortització anticipada (o cancel·lació anticipada)

Retorn total o parcial dels diners prestats abans que finalitzi el termini pactat en el contracte de la hipoteca. En molt casos l’entitat bancària demana que es pagui una comissió en cas de voler fer aquest retorn de manera anticipada.

Amuntegament

Quan la relació entre els membres de la unitat de convivència i els metres quadrats de l'habitatge no compleix els mínims establerts per satisfer les activitats de la vida diària de manera satisfactòria. Les condicions mínimes d’habitabilitat d’un habitatge estan regulades al Decret 141/2012, de 30 d’octubre, pel qual es regulen les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat.

Arrendament d’habitatge

Contracte civil que recau sobre una edificació habitable la destinació de la qual és satisfer la necessitat permanent d’habitatge de l’arrendatari.

Aval

Compromís signat per una tercera persona física o jurídica pel qual es compromet a respondre a l'obligació de pagament en cas de què el titular del préstec no complís.

Barraquisme

Quan el lloc on viu la unitat de convivència no compleix les condicions d'habitabilitat exigides ni disposa de cap servei mínim, ni tampoc està catalogada com a habitatge.

Borsa de lloguer social (Borsa de Mediació per al Lloguer Social)

Oficines adscrites a la Xarxa de Mediació pel Lloguer Social. Ofereixen serveis de mediació en el mercat de lloguer (borsa de lloguer, cessió d’habitatges) i de tramitació d’ajuts a l’allotjament (ajuts al pagament del lloguer, renda bàsica d’emancipació).

Cadastre

Els Cadastres és un registre administratiu dependent de l'Estat en el qual es descriuen els béns immobles rústics, urbans i de característiques especials i utilitzable per l'Administració de l'Estat, de les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals. Als cadastres s’hi troben les dades i descripcions dels immobles: les seves superfícies, situació, llindars, cultius i aprofitaments, qualitats, valors i qualsevol altres circumstàncies físiques, jurídiques o econòmiques.

Cèdula d’Habitabilitat

Certificat expedit per l’Administració Pública que acredita que un habitatge compleix les condicions mínimes d'habitabilitat i que, per tant, és apte per a ser destinat a residència humana, d'acord amb les prescripcions del Decret 141/2012. L’obtenció de la cèdula d’habitabilitat és obligatòria per a qualsevol transmissió d’habitatges.

Certificat d’Eficiència Energètica (CEE)

Certificat expedit per l’Administració Pública en que s’informa de les característiques de consum energètic d’un habitatge. L’obtenció del Certificat d'Eficiència Energètica es obligatòria per a la transmissió d'habitatges de nova construcció des de 2007 i per a qualsevol transmissió d'habitatges usats des de 2013.

Cohesió social

Des de la perspectiva de l’habitatge és el conjunt de condicions constructives i d’atribució dels habitatges que permeten la diversitat social sobre el territori, mitjançant l’existència d’un parc d’habitatges a preu assequible suficient per a tots els segments de població i la fixació de criteris d’adjudicació dels habitatges protegits que evitin la segregació espacial. La cohesió social comporta la barreja de l’ús residencial amb altres usos urbanístics i la barreja dels habitatges amb protecció oficial amb els altres habitatges, tant en els nous desenvolupaments urbanístics com en els processos de renovació urbana. Si l’habitatge és en un nucli de població, és també condició de cohesió social que tingui un entorn urbanitzat, accessible per a tothom, independentment de la diversitat de capacitats funcionals, i equipat, en els termes i amb les condicions que estableixen la legislació i la planificació territorials i urbanístiques. Aquest entorn ha de fer possible la mobilitat, les relacions socials i laborals i l’accés als serveis bàsics per a garantir l’efectivitat dels drets i deures constitucionals i estatutaris.

Compravenda d’habitatge

Contracte civil en virtut del qual uns propietari d’un bé immoble d’ús residencial transfereix la propietat a altri a canvi del pagament d’un preu convingut.

Crèdit

Contracte pel qual una persona o entitat, normalment una entitat financera o de crèdit, concedeix a una persona física o jurídica una quantitat màxima de diners de la qual pot anar disposant, com si d'un compte corrent es tractés, fins a arribar al límit pactat . Se sol amortitzar al venciment i es van pagant trimestralment els interessos corresponents sobre el capital disposat. No és sinònim de «préstec».

Creditor

Persona física o jurídica que té dret a reclamar el compliment d'una obligació. En l'àmbit dels préstecs i crèdits hipotecaris concedits per entitats financeres, és la pròpia entitat.

Desnonament

Procediment judicial que pot conduir al desallotjament dels ocupants d’un habitatge per via executiva, quan això està a punt de produir-se o s'acaba de produir.

Deutor

Persona física o jurídica obligada a satisfer l'import d'un deute.

Dret de superfície

La característica dels habitatges amb dret de superfície és que es transmet la propietat de l’edifici per un període determinat, que s’especifica en el moment de la constitució del dret, però no la del sòl. Després d’aquest període, la propietat torna a l’Administració Pública.

Dret d’habitació

El dret d’habitació és aquell dret que atorga al seu titular el dret a ocupar en un immoble la part necessària per a ell i la seva família, amb la finalitat de satisfer-ne les necessitats d’habitatge.

Dret d’ús

S’entén per dret d’ús aquell dret que legitima per tenir i utilitzar un habitatge d’acord amb les necessitats de l’usuari i, si escau, de la seva família.

Exclusió residencial

La situació en què es troben les persones o unitats familiars que no disposen d'habitatge, o han perdut la propietat o la possessió immediata de l'immoble que és llur habitatge, i que no tenen un habitatge alternatiu ni ingressos suficients per a aconseguir-ne un de digne i adequat, amb un nivell d'ingressos inferiors a l'indicat a la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Gran rehabilitació

El conjunt d’obres que consisteixen en l’enderrocament d’un edifici salvant-ne únicament les façanes o constitueixen una actuació global que afecta l’estructura o l’ús general de l’edifici o l’habitatge rehabilitat.

Habitatge

Es refereix a tota edificació que se subjecta a les característiques i condicions definides com a habitatge a l’article 3 de la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge, així com a tota construcció destinada a residir-hi o a allotjar persones físiques.

Habitatge amb protecció oficial (HPO)

Habitatges de promoció pública o privada destinats a residència habitual que poden ser de compra, de lloguer o d’altres formes de cessió d’ús, i que presenten una regulació específica de preus màxims de venda i d’arrendament regulats per la Generalitat de Catalunya.

Habitatge buit

L’habitatge que roman desocupat permanentment, sense causa justificada, per un termini de més de dos anys. A aquest efecte, són causes justificades el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per una situació de dependència, l’abandonament de l’habitatge en una zona rural en procés de pèrdua de població i el fet que la propietat de l’habitatge sigui objecte d’un litigi judicial pendent de resolució.

Habitatge dotacional públic

L’habitatge destinat a satisfer les necessitats temporals de persones amb dificultats d’emancipació o que requereixen acolliment o assistència residencial, com ara els joves, la gent gran, les dones víctimes de la violència de gènere, els immigrants, les persones separades o divorciades que hagin perdut el dret a l’ús de l’habitatge compartit, les persones pendents de reallotjament per operacions públiques de substitució d’habitatges o per actuacions d’execució del planejament urbanístic o els sense llar. La superfície d’aquests habitatges es determina a l’article 46 de Llei 18/2007. Poden ser considerats habitatges dotacionals públics els destinats a estades de curta durada de persones amb necessitat d’acompanyament per assegurar-ne la inserció social, amb tipologies i dissenys que en permetin l’ús compartit per persones sense llaços familiars.

Habitatge inadequat

Fa referència a viure en una estructura temporal (caravanes, barraquisme), les que viuen en un allotjament impropi perquè les seves condicions no s’ajusten a la legislació estatal, i les que viuen en situació d’amuntegament. Situacions de barraquisme, infrahabitatge o sobreocupació.

Habitatge principal

L’habitatge que consta com a domicili en el padró municipal.

Habitatge secundari o de segona residència

L’habitatge emprat de manera intermitent o en estades temporals.

Habitatge sobreocupat

L’habitatge en què s’allotgen un nombre excessiu de persones, en consideració als serveis de l’habitatge i als estàndards de superfície per persona fixats a Catalunya com a condicions d’habitabilitat. Se n’exceptuen les unitats de convivència vinculades per llaços de parentiu, si l’excés d’ocupació no comporta incompliments manifestos de les condicions exigibles de salubritat i higiene ni genera problemes greus de convivència amb l’entorn.

Habitatge d’inserció

L’habitatge gestionat per l’Administració Pública o per entitats sense afany de lucre que, en règim de lloguer o sota altres formes d’ocupació, es destina a atendre persones que requereixen una atenció especial, com són les persones sense llar, les dones afectades per la violència masclista, les persones amb drogodependències, les persones amb trastorn mental,.. Aquests habitatges d’inserció configuren la Xarxa d’Habitatges d’Inserció Social (XHIS).

Habitatge d’ús turístic

L’habitatge l’ús del qual els propietaris, amb l’autorització de l’administració competent, cedeixen a tercers en condicions d’immediata disponibilitat per a una estada de temporada, en règim de lloguer o sota qualsevol altra forma que impliqui contraprestació econòmica. Els cessionaris no poden convertir l’habitatge en llur domicili principal ni secundari.

Hipoteca

Garantia real que vincula la propietat d'un bé immoble al compliment d'una obligació (préstec o crèdit), de manera que, en cas d'impagament, el creditor té dret a executar la hipoteca per rescabalar del deute.

Infrahabitatge

L’immoble que, tot i que no té cèdula d’habitabilitat ni compleix les condicions per a obtenir-la, es destina a habitatge.

Inspecció Tècnica dels Edificis d’Habitatges (ITE)

Acció d’examinar l’edifici per part de l’Administració Pública, i que duen a terme els professionals tècnics competents a qui els ha estat encarregada per la propietat de l’immoble, i que dona lloc a l’informe de la inspecció tècnica d’edificis d’habitatges. La ITE és obligatòria, amb una periodicitat cada 10 anys, per a tots els edificis amb una antiguitat superior als 45 anys, figura regulada al Decret 67/2015.

IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya) L’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) va ser creat com a substitut de l’IPREM (d’àmbit estatal). És l’indicador per a prestacions i serveis competència del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Llançament

Acte processal de desallotjar d’un bé immoble a qui l’estigui ocupant de forma que la possessió es retorna al seu legítim propietari, en execució d’una resolució judicial.

Masoveria urbana

Contracte en virtut del qual els propietaris d’un habitatge en cedeixen l’ús, pel termini que s’acordi, a canvi que els cessionaris n’assumeixin les obres de rehabilitació i manteniment.

Nua propietat

És aquell dret d’una persona sobre un habitatge en què la relació és només de propietat. Com a propietari, té el domini sobre l’habitatge, però no n’ostenta la possessió, perquè ha estat cedida a través d’un dret denominat usdefruit.

Oficina d’Habitatge

Oficines col·laboradores amb la Generalitat de Catalunya que ofereixen serveis en l’àmbit del foment a la rehabilitació (test de l’edifici, informe intern d’idoneïtat, ajuts a la rehabilitació) i el control de l’habitabilitat (cèdules d’habitabilitat) entre d’altres (ajuts a l’accés a l’habitatge protegit i renda bàsica d’emancipació).

Ocupació sense títol habilitant

La situació en què es troben les persones o unitats familiars en risc d'exclusió residencial, i que ocupen, de manera continuada i sense títol (escriptura de propietat o contracte d’arrendament), un habitatge que constitueix llur habitatge habitual.

Ple domini

Es parla de ple domini quan es tenen tots els drets absoluts sobre el bé o la part del bé corresponent.

Pobresa energètica

Situació en la que es troba una unitat de convivència quan no està garantit el dret d’accés als subministraments energètics bàsics: aigua potable, electricitat i gas. Per tal de combatre les situacions de pobresa energètica i els talls de subministraments a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica a Catalunya es va aprovar la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Prestacions econòmiques d’especial urgència (PEEU)

Ajuts econòmics que concedeix l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i que s'adrecen a persones i unitats de convivència en risc d'exclusió residencial. Obren una convocatòria anual i s'hi poden acollir persones amb impagaments en les rendes del lloguer o les quotes hipotecàries per tal d'evitar el desnonament o persones ja desnonades per a ajudar a pagar un nou lloguer.

Préstec hipotecari:

Quantitat de diners concedida, generalment per una entitat financera, a una persona física o jurídica, anomenat prestatari, amb la garantia addicional d'un bé immoble. Pot ser la manera de finançar la compra d'un habitatge.

Preu dels habitatges

Es refereix al preu establert en concepte d’explotació dels habitatges en funció de la modalitat de llur règim de tinença.

Règim de tinença

Es refereix a qualsevol fórmula de transmissió i de cessió d’ús dels habitatges definits a l’article 82 de la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge, així com a qualsevol altre fórmula admesa en dret. Poden ser, a títol enunciatiu i no limitatiu, la venda, lloguer, lloguer amb opció de compra, cessió d’ús, dret d’us i ocupació, usdefruit, venda dret superfície, etc.

Rehabilitació

El conjunt d’obres de caràcter general que, sense modificar la configuració arquitectònica global d’un edifici d’habitatges o un habitatge, en milloren la qualitat pel que fa a les condicions de seguretat, funcionalitat, accessibilitat i eficiència energètica.

Sense llar

La persona o la unitat de convivència amb mancança manifesta d’un habitatge digne i adequat, ja que no disposa d’un domicili, viu al carrer o viu en un espai no apte com a habitatge, i pateix l’exclusió social efectiva a causa de barreres socials o de dificultats personals per a viure de manera autònoma. També tenen la condició de sense llar les persones que han estat objecte d’un procés de desnonament motivat per la impossibilitat acreditada de satisfer el lloguer.

Sostenibilitat

El conjunt de condicions que faciliten l’ús eficient de materials en l’edificació; l’estalvi; l’ús eficient de les energies i els recursos; la minimització i la gestió dels residus domèstics i de les emissions, i, en general, totes les mesures orientades a l’ecoeficiència dels habitatges, els edificis d’habitatges, les estances i els espais comuns que els integren i les seves instal·lacions.

Unitat de convivència

Grup de persones físiques que acrediten conviure efectivament en un mateix domicili o es comprometen a fer-ho en un termini determinat, amb independència de si tenen relació de parentiu entre elles.

Usdefruit

Dret a gaudir de béns d’altri amb l’obligació de conservar-los.

Pujar