La regidoria de joventut

1. Aproximació a les polítiques de joventut

El primer que ha de fer una regidoria de joventut és centrar el seu objecte de treball i definir amb claredat la tasca que ha d’assumir. Per fer-ho, s’ofereixen algunes propostes que poden ser útils als professionals de l’àrea de joventut.

1.1. Quatre idees clau

La regidoria de joventut ha de prendre en consideració algunes idees clau prèvies a la feina que ha de dur a terme en matèria de joventut:

La Llei 33/2010 de l’1 d’octubre de polítiques de joventut estableix que són joves aquelles persones que tenen entre 16 i 29 anys d’edat, però accepta que les polítiques de joventut poden eixamplar aquesta franja en funció de les necessitats concretes de cada territori per assolir les seves finalitats.

La pràctica més comuna i generalitzada és que les polítiques locals de joventut treballen i atenen totes les persones a partir del moment que inicien l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), als 12 anys, i allarguen l’abast d’alguns programes (sobretot els d’ocupació i habitatge) fins als 34 anys d’edat.

Amb petites variacions territorials i interanuals, els joves de 16 a 29 anys suposen el 15% de la població, però si es pren en consideració la franja més ampla, de 12 a 34 anys, se supera aleshores el 25% de la població. Aquests percentatges són vàlids per al conjunt de Catalunya i per a la gran majoria de municipis.

Les polítiques locals de joventut han d’atendre, per una raó o altra, el 25% de la població del seu municipi, i cadascun d’aquests ciutadans són potencialment objecte d’atenció al llarg de 22 anys de la seva vida.


Per saber-ne més

El programa d’informació estadística municipal Hermes inclou una secció dedicada a recollir els principals indicadors demogràfics sobre joventut en cadascun dels municipis de la demarcació.

Les polítiques locals de joventut atenen totes les persones joves que viuen o fan vida activa al municipi per raó d’estudis, feina o activitat social i cultural, sense distinció de cap mena.

Els serveis, les programacions i els projectes s’adapten a les necessitats i inquietuds pròpies de cada tram d’edat, zona de residència, situació socioeconòmica o qualsevol altra singularitat rellevant.

En atenció a la diversitat juvenil i a possibles situacions d’emergència social, es pot prioritzar l’atenció a grups determinats, però les polítiques locals de joventut mai no han de perdre de vista el conjunt de la població juvenil, en la seva globalitat.

Qualsevol qüestió que afecti o interessi els joves és objecte d’atenció per part de les polítiques locals de joventut.

Dels àmbits que tenen a veure amb la condició juvenil (informació, serveis, participació, expressió, cultura i art, oci, mobilitat, drets i acompanyament) se n’ocupen directament i en exclusiva les regidories de joventut, i els àmbits que tenen a veure amb les condicions de vida (ocupació, habitatge, educació, salut) s’aborden conjuntament amb els departaments o regidories sectorials que en tenen competències per mitjà de plans o programes d’actuació transversals.

Qualsevol persona jove que s’apropi a un servei de joventut local ha de ser atesa i ha de rebre un tipus o altre de suport, amb independència de quin sigui l'àmbit o el contingut de la seva petició o proposta.

Tota l’acció pública de l’administració i la major part de l’acció cívica (activitat associativa, món econòmic i vida comunitària) afecta d’una manera o altra la vida dels joves, ja sigui amb actuacions que s’hi adrecen directament, ja sigui en el marc d’actuacions adreçades al conjunt de la població.

La feina de les regidories de joventut i els seus serveis tècnics es caracteritza perquè amb les seves actuacions s’especialitza en atendre els joves a partir de les seves singularitats i necessitats concretes, intenta garantir l’accessibilitat als serveis que s’ofereixen al conjunt de la població i proposa criteris perquè la resta d’agents que s’hi adrecen els tinguin en compte.

Les regidories de joventut i els seus serveis tècnics han d’intentar exercir el que anomenem dret d’ingerència, que és la capacitat dels professionals de joventut d’adreçar-se a altres departaments de l’administració i altres agents socials per suggerir-los mesures que millorin l’atenció als joves.

1.2. La finalitat de les polítiques de joventut

La missió i els objectius d’una política local de joventut variaran, lògicament, en funció de les circumstàncies, les necessitats i els potencials de cada municipi concret. Però hi ha quatre grans finalitats genèriques que són comunes i que s’haurien de contemplar en qualsevol context. Són una bona manera de resumir l’objecte teòric d’una política de joventut.

  • Garantir l’existència i l’accés de les persones joves a recursos d’informació, orientació, acompanyament i suport material en tots aquells àmbits que determinen les seves condicions de vida i que són clau per a la seva emancipació en condicions d’igualtat d’oportunitats.
  • Impulsar espais i mecanismes de participació de les persones joves en tots els àmbits de la seva comunitat que siguin del seu interès o que els afectin, amb possibilitat d’opinar, proposar i incidir en la presa de decisions, en qualsevol nivell.
  • Promoure l’elaboració i l’aplicació pràctica de prototips juvenils que tendeixin a donar compliment al projecte de vida que cadascun d’ells, individualment o col·lectivament, hagi triat, amb formes d’emprenedoria social i/o econòmica, amb xarxes d’esforç compartit i suport mutu.
  • Facilitar el gaudi de la condició juvenil en plenitud, amb entorns i hàbits saludables, amb oferta d’oci i lleure diversa, garantint l’expressió cultural, artística i d’idees, i la possibilitat de defensar els valors, els drets i els models de vida que lliurement hagin triat.

1.3. Com es treballa amb les persones joves

El marc professional a partir del qual es desenvolupen les polítiques de joventut és el treball socioeducatiu, que implica sempre el contacte i la relació directa amb les persones joves. Tots els serveis, programes i actuacions generats per les polítiques de joventut, en tots els àmbits possibles, passen per una interlocució directa amb les persones joves, ja sigui a nivell individual, ja sigui a nivell grupal, a través d’associacions o grups i col·lectius informals.

En totes les intervencions cal garantir, com a mínim, quatre condicions bàsiques, que defineixen la metodologia de treball com un procés. Són les següents:

1
Proximitat
L’actuació de les polítiques de joventut s’ha de desplegar preferentment en els entorns de confiança de les persones joves, allí on se senten còmodes i segurs. Això implica l’existència d’equips d’educadors o dinamitzadors distribuïts de manera equilibrada pel territori, que treballen en espais de referència per a les persones joves i en el medi obert.
2
Vincle
El treball socioeducatiu implica l’establiment de llaços de confiança entre els professionals i les persones joves, que permeten una relació estable, el diàleg continuat i l’inici de processos d’acompanyament i participació. Es tracta d’una relació qualitativa, difícil de mesurar però imprescindible, que s’anomena vincle.
3
Acompanyament
Cap servei, programa o activitat organitzat en el marc d’una política local de joventut hauria de tenir caràcter puntual. Ha de formar part, sempre que sigui possible, d’un procés en el qual s’acompanya la persona jove per oferir-li tots els recursos disponibles de l’entorn, mostrar-li de quina manera en pot fer ús i ajudar-lo a formar el seu criteri perquè prengui, amb coneixement de causa, la millor decisió possible. Aquest acompanyament no té límit temporal.
4
Participació
Les polítiques de joventut sempre promouen la implicació de les persones joves en la solució de les seves inquietuds, necessitats i projectes. Tots els serveis i activitats tenen la porta oberta a la participació de les persones joves fins al màxim nivell en què ells puguin o decideixin implicar-s’hi, en tots els àmbits. Per aquesta raó, les polítiques de joventut no conceben la participació com un objectiu a assolir, sinó com una manera de treballar, un mètode, sempre present.

1.4. Què es pot fer amb les persones joves

Hem explicat que tots els àmbits possibles d’actuació pública tenen una cosa o altra a veure amb les polítiques de joventut. Però això ens dona com a resultat un camp de treball tan ampli que seria inabastable. És imprescindible centrar i ordenar la feina que cal fer. La proposta d’aquest recurs és una classificació bàsica d’eixos i àmbits de treball, que és el mínim que hauria d’abordar una política local de joventut. Pot ser més extensa i detallada, però en aquesta proposta s’esbossen les línies d’actuació que mai no s’han d’oblidar.

Polítiques d’emancipació

Educació i formació

Ocupació

Habitatge

xxx

Polítiques afirmatives

Oci i lleure

Cultura i creació

Mobilitat

Emprenedoria

Polítiques de qualitat de vida

Salut i hàbits

Igualtat i gènere

Drets

Diversitat i inclusió

1.5. Els imprescindibles

Tota política local de joventut ha de prioritzar actuacions en funció de les necessitats específiques del seu municipi. Però hi ha actuacions que una política local de joventut mai no hauria de negligir, en cap circumstància. S’enumeren i es descriuen breument 10 programes o actuacions que s’haurien de garantir en qualsevol realitat local, tenint present la complexitat d’implementar-los als petits municipis.

Tots els joves han de poder accedir a un servei que els atengui presencialment, en proximitat, per informar-los sobre qualsevol temàtica que sigui del seu interès, sense excloure cap àmbit. Han de tenir l’opció, a més, de rebre assessorament i orientació especialitzada en el mateix espai o a ser derivats a un servei complementari, pel que fa a ocupació, habitatge, salut, educació i mobilitat.

Programes actius de prevenció de problemàtiques i de dinamització per millorar opcions de futur en matèria d’educació, ocupació i habitatge. Aquestes actuacions s’haurien de realitzar sempre en cooperació transversal amb els departaments sectorials corresponents.

Els centres d’educació secundària són un espai de referència preferent per al contacte i relació amb els joves. Sempre hi ha d’haver un programa d’informació, dinamització, conscienciació i participació que es desenvolupi amb recursos humans destinats als centres educatius, públics i privats.

En totes les èpoques de l’any hi ha d’haver programació d’activitats que combinin el lleure educatiu, l’oci, la formació complementària, l’expressió artística i l’activitat física, amb ofertes alternatives a les que ofereix el món comercial.

Un programa que faciliti l’expressió de l’opinió, la sensibilitat i les inquietuds dels joves a través de propostes formatives, ajuts a la producció artística i facilitats per a l’exhibició i dinamització de col·lectius.

És imprescindible l’existència d’un o diversos espais que actuïn com a lloc de trobada i socialització per a joves, d’accés lliure, amb suport de professionals de la dinamització i l’animació sociocultural, és a dir, un punt de referència per a la política local de joventut amb l’opció de desenvolupar-hi projectes o iniciatives juvenils autogestionades.

Cal oferir un servei d’acollida anònima, de suport i acompanyament per a joves amb dubtes o afectacions lligades a la salut física o emocional, amb mecanismes de derivació, si s’escau, a serveis d’atenció especialitzada de determinats trastorns.

Més que un programa concret, tots els serveis locals de joventut han de disposar d’un model de participació que vehiculi l’interès dels joves a participar en qualsevol servei, programació o actuació pública que els afecti. En aquest marc, cal disposar sempre de línies de suport per a associacions formalment constituïdes i per a persones i col·lectius no formals.

S’ha de donar suport als joves perquè desenvolupin per si mateixos projectes individuals o col·lectius lligats als seus interessos formatius, professionals, econòmics, socials, culturals i artístics, a través de formació, beques, ajuts, espais, orientació i acompanyament.

Destinació de professionals de l’animació sociocultural o de l’educació social a fer treball socioeducatiu en medi obert, en un nombre suficient per atendre potencialment els joves de tot el territori municipal, amb la intenció de crear un model estable d’interlocució i vincle relacional.

Pujar