La regidoria de joventut

Glossari

Acompanyament

Tècnica d’intervenció socioeducativa que consisteix en oferir suport a la persona de manera continuada en el temps, per ajudar-la a prendre decisions que portin a superar dificultats o a progressar en l’àmbit social, econòmic, cultural o de salut a través de l’assessorament, l’orientació, l’accés a recursos de l’entorn públic i comunitari, i la promoció d’aprenentatges basats en la pròpia experiència.

Emancipació

Procés a través del qual els joves adquireixen autonomia i capacitat personal per desenvolupar per si sols els projectes amb què lliurement volen desenvolupar el seu projecte vital, directament associat a la culminació d’estudis, la transició a la vida laboral o professional i l’accés a un habitatge digne.

Empoderament / apoderament

Conjunt de capacitats personals i de suports de caràcter comunitari que faciliten que les persones joves prenguin decisions sobre la seva vida amb coneixement de causa, amb llibertat electiva i amb possibilitats reals de dur-les a la pràctica fent ús de la diversitat de recursos presents al seu entorn, ja siguin facilitats pels serveis públics o a través de les dinàmiques socials, econòmiques i culturals que s’hi donen.

Interseccionalitat

Estudi de les identitats socials lligades entre elles i els seus sistemes d’opressió, dominació o discriminació. Estableix que tots i cadascun dels trets d’una persona s’han d’entendre com a inseparables de la resta a l’hora de comprendre de manera completa la seva identitat. Així, l’edat, el gènere, l’ètnia, la classe, la discapacitat, l’orientació sexual, la religió, la nacionalitat o altres eixos d’identitat interaccionen entre ells i no es poden entendre per separat. Té origen en l’activisme feminista de final dels anys 80 del segle passat.

Pla Local de Joventut

Document de planificació estratègica en què la majoria de municipis fonamenten el desplegament de les seves polítiques de joventut durant un període plurianual (la durada més habitual és de quatre anys), explicitant objectius i finalitats, mesures per implementar, recursos de tot tipus necessaris per fer-les efectives, mecanismes de gestió i un sistema d’avaluació. Incorporen gairebé sempre una diagnosi prèvia de la realitat juvenil del territori o municipi al qual es refereixen.

Transversalitat

Sistema organitzatiu que permet el treball conjunt entre departaments diferents de l’administració que comparteixen usuaris, finalitats o recursos. Cada departament s’aproxima a l’objecte de treball a través de lògiques tècniques diferents, que poden arribar a ser complementàries i facilitar el suport mutu, en benefici dels usuaris.

Vincle

Relació i lligam de confiança que s’estableix entre la persona atesa i el professional de la intervenció socioeducativa en el marc de les funcions d’acompanyament. És una peça clau de les polítiques de joventut perquè és el punt de partida del treball en proximitat, que permet als professionals iniciar vies o mecanismes d’interlocució estable amb els joves i obre la porta a posteriors processos d’aprenentatge, integració comunitària i participació democràtica.

Pujar