Les convocatòries de la Xarxa de Governs Locals s’estructuren en fases d’acord amb l’estat de tramitació de les actuacions que es concerten amb els ens locals. En aquest apartat del manual ens centrarem en la fase de valoració de les assistències.
En la Fase de Valoració els centres gestors valoren tècnicament les assistències de la seva competència. Inicialment, les sol·licituds lliurades pels ens locals a través del Portal de tramitació (PMT) són assistències pendents de valorar a SIGAC. Una assistència s’identifica per un identificador únic (Id assistència) que és assignat pel sistema en el moment de la seva creació.
Les sol·licituds pendents de valorar han d’avançar fase i passar a estat ‘en curs’ el qual no implica necessàriament una concessió per part de la Diputació de Barcelona. Cada sol·licitud ‘en curs’ ha de ser valorada de manera específica pel centre gestor responsable i, com a resultat d’aquest procés, esdevindrà estimada i es proposarà la concessió o, en cas contrari, serà desestimada i no implicarà cap concessió.
Aplicació SIGAC. Pestanya de valoració de les assitències
El centre gestor valorarà cada assistència de la seva competència, d’acord amb el règim regulador de la convocatòria corresponent i les condicions de concertació específiques del recurs sol·licitat per l’ens local.
Els centres gestors realitzaran la valoració de cada assistència en l’aplicació SIGAC informant els apartats de la pestanya ‘Valoració’ i assignaran un dels estats següents: ‘Estimada’, ‘Desestimada’ o ‘Desistida’.
La pestanya ‘Valoració’ de SIGAC inclou un desplegable que recull la motivació corresponent a cada estat de valoració. La informació d’aquests camps permet que des del llistat d’assistències es pugui filtrar per estat de valoració i per motivació.
El camp ‘Responsable’ de la valoració és un camp no obligatori que permet informar la persona de la Diputació de Barcelona que ha estat encarregada de la valoració de l’assistència.
Aplicació SIGAC. Llistat d'assistències
Els recursos que s’inclouen en el Catàleg de la Xarxa de Governs Locals tenen definits criteris de valoració o bé requisits de concessió d’acord amb el seu procediment de concessió. En l’eina SIGAC es presenten les pestanyes ‘Criteris’, ‘Requisits’ o ambdues segons correspongui. Aquestes pestanyes presenten la informació publicada en el Catàleg i faciliten la gestió dels centres gestors ja que permeten recollir detalladament la puntuació obtinguda en cada criteri de valoració i les motivacions específiques que poden concórrer en cada supòsit.
En el cas de recursos catalogats que tenen criteris de valoració, per a cada criteri cal informar la puntuació atorgada. La suma de les puntuacions obtingudes es presenta en el camp ‘Puntuació total’.
Recorda
No es poden afegir o esborrar criteris ja que estan associats a la definició del recurs i la seva inclusió en el Catàleg de serveis.
Aplicació SIGAC. Pestanya Criteris de caloració i detall del criteri
Pel que fa als recursos que es gestionen a través de requisits de concessió, l’aplicació SIGAC presenta la pestanya ‘Requisits’, en què cal informar el seu acompliment o no acompliment, i la motivació que correspongui. No es poden afegir o esborrar requisits ja que estan associats a la definició del recurs i la seva inclusió en el Catàleg de serveis.
Si feu clic damunt de cada requisit, podeu accedir al detall d’aquest per editar l’acompliment i la motivació, si escau. En cas de no acompliment, l’eina obliga a informar-ne el motiu.
Aplicació SIGAC. Pestanya Requisits de concessió i detall del requisit
Per a cada recurs del Catàleg de serveis s’han d’establir d’un a cinc criteris de concessió que poden ser, alternativament:
a. Criteris de valoració amb una puntuació determinada, sobre base 100 i ordenats de major a menor. Si s’han d’establir subcriteris o desenvolupar els aspectes de la valoració, s’ha de fer en el moment d’elaborar l’oferta, mitjançant la descripció detallada del criteri corresponent.
En cas que s’estableixi una puntuació mínima que els ens han de superar per poder accedir a l’ajut, també s’ha de fer constar en un nou camp específic.
b. Requisits de concessió que els ens han de complir per obtenir l'assistència derivada del recurs, i que no es puntuen.
Els criteris de valoració s’han definir en els casos dels ajuts econòmics i d’aquells recursos tècnics i materials que es concedeixin bé por concurrència competitiva, o bé per concessió directa amb concurrència quan es gestionin a través d’una puntuació mínima. En aquests casos, especifiqueu els criteris de valoració que es consideraran en la fase d’instrucció. La redacció dels criteris ha de permetre saber si els projectes locals es valoraran en funció de si tenen una característica determinada o bé en funció del grau d’assoliment dels valors d’una escala.
Els criteris de valoració són l’instrument per valorar i prioritzar les sol·licituds a l’hora de definir la concessió del recurs. Per tant, han de permetre establir una classificació ordenada i clara de les sol·licituds que serveixi per justificar l’atorgament.
Els criteris de valoració han de ser objectius, unívocs i quantificables i han d’aportar informació significativa per a l’avaluació i la comparació de les sol·licituds.
Per homogeneïtzar i simplificar la redacció dels criteris de valoració, es recomana fer servir els exemples del quadre següent quan la redacció del criteri s’hi acosti. Quan el criteri de valoració expressi un grau d’assoliment -de transversalitat, de qualitat tècnica, de transferibilitat, etc.-, especifiqueu quins graons de l’escala augmentaran les possibilitats d’obtenir l’assistència, en la línia dels exemples que es presenten a continuació:
Criteris de valoració. Exemples |
---|
Grau de desenvolupament de mecanismes de seguiment i avaluació |
Grau de desenvolupament de mecanismes de participació de la societat civil i dels agents locals |
Grau de col·laboració amb altres ens institucionals |
Grau de cobertura territorial |
Grau de transversalitat |
Treball en xarxa |
Grau de continuïtat i estabilitat de l’actuació |
Existència d’antecedents |
Grau de cofinançament per l’ens beneficiari |
Existència d’estructura o recursos propis de l’ens (pressupostaris, humans, tecnològics, etc.). |
Grau de qualitat tècnica del projecte, en termes de concepció, planificació i execució, i claredat expositiva |
Grau d’innovació de l’actuació |
Grau de transferibilitat a altres ens |
Situació socioeconòmica del municipi (especifiqueu, per exemple: taxa d’atur juvenil; percentatge de població major de 65 anys, etc.). |
Nombre d’habitants de l’ens (especifiqueu, per exemple: població inferior a 5.000 habitants) |
Obligació legal per a determinats ens o trams de població (per exemple: Població inferior a 2.000 habitants). |
Pel que fa a la taula anterior, els exemples de criteris de valoració expressats com ‘Grau de…’ impliquen que la unitat prestadora del recurs ha de contemplar una escala determinada per valorar les sol·licituds. En aquest sentit, i d’acord amb les particularitats de cada recurs, es recomana establir una escala clara i degudament puntuada seguint els exemples següents:
Grau de desenvolupament de mecanismes de participació de la societat civil i dels agents locals. En aquest cas és adient una escala del tipus ‘gens-poc-bastant-totalment’. Segons les característiques de cada recurs, es pot establir una gradació per valorar les sol·licituds dels ens locals com la següent:
0. No s’ha desenvolupat cap mecanisme de participació: [0 punts].
1. S’han desenvolupat pocs mecanismes de participació i/o els existents són de baixa qualitat: [“n” punts].
2. S’han creat un nombre acceptable de mecanismes de participació i/o els existents són de força qualitat: [“n” punts].
3. S’han creat tots els mecanismes de participació adients i/o gairebé tots o els existents són de gran qualitat: [“n” punts]. <ha de ser la puntuació màxima del criteri>.
Alternativament, si es té clar el llindar a partir del qual la valoració és positiva per a la concessió del recurs, es pot optar per un redactat del tipus:
Es pot expressar en percentatges i establir, segons les característiques del recurs, uns llindars de cobertura, degudament puntuats: menor del 25%; del 25% al 49,9%; del 50% al 74,9%; del 75% al 99,9%; 100%. Així, el criteri de valoració es podria redactar de la manera següent: Grau de cobertura territorial igual o superior al 50%.
Amb aquesta redacció és un criteri imprecís. A títol d’exemple, un redactat idoni i més concret seria: ‘Situació socioeconòmica del municipi: percentatge d’atur superior al 20% l’any 2023’.
Es tracta d’un criteri de priorització que complementa els destinataris del recurs que s’hagin definit, especialment si s’ofereix a un ventall ampli de municipis. Així, podem concretar el criteri amb la referència del tram de població a partir del qual es valorarà les sol·licituds més positivament. Per exemple: ‘Nombre d’habitants: més de 5.000 habitants’ o ‘Nombre d’habitants: menys de 75.000 habitants’.
L'estat de valoració d'una assistència pot ser un dels següents:
Una sol·licitud es considera estimada des del moment en què és objecte d’una concessió, en haver-se localitzat recursos disponibles per atendre-la i haver obtingut una millor valoració en aplicació dels criteris de concessió establerts. La sol·licitud es considera estimada amb l’aprovació de l’acte administratiu de concessió o amb l’emissió de la comunicació prèvia.
Per a les sol·licituds estimades, en el cas dels recursos econòmics, es farà constar la proposta d’import a concedir (import de valoració), d’acord amb la gestió de l’instrument de cooperació que es tracti i el règim específic de la convocatòria. En el cas dels recursos tècnics i materials, s’indicarà el nombre d’unitats objecte de la proposta de concessió, si escau.
Si no hi ha periodificació, en el detall de l’assistència podeu informar directament els camps ‘Import Valoració’ o ‘Unitats’, segons correspongui. Si hi ha periodificació, per informar l’‘Import Valoració’, seguiu els passos següents:
Aplicació SIGAC. Import valoració
Als apartats ‘Detall de la motivació’ i ‘Observacions’ de la pestanya ‘Valoració’ es pot fer constar aquella informació referent a la valoració de l’assistència que el centre gestor consideri.
Una sol·licitud es considera desestimada des del moment que no genera una concessió. A aquest efecte, la sol·licitud es considera desestimada amb l’aprovació de l’acte administratiu de desestimació en els supòsits següents:
Cal tenir en compte que el règim del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals estableix que la desestimació de sol·licituds s’ha de motivar i s’ha d’adoptar, en tots els casos, per resolució administrativa dins el termini de concessió. Transcorregut el termini màxim sense que s’hagi produït la concertació, la sol·licitud s’ha d’entendre desestimada per silenci administratiu. La desestimació de sol·licitud per silenci administratiu no eximeix de l’obligació de resoldre-la expressament.
Una sol·licitud es considera desistida des del moment que no genera una concessió en haver desistit l’ens sol·licitant, expressament o tàcitament. Per tramitar el desestiment d'una sol·licitud presentada, l'ens local ha de tramitrar a través del PMT una sol·licitud general, des de l'expedient corresponent, i fer constar els motius del desestiment.
La sol·licitud es considera desistida amb l’aprovació de l’acte administratiu d’acceptació del desistiment. En cas de desistiment d’una sol·licitud lliurada, els ens locals han de trametre una sol·licitud general vinculada a l’expedient de què es tracti per fer constar el seu desig de desistir en la sol·licitud
En aquests casos, el centre gestor ha d’avançar la fase de l’expedient a estat ‘en curs’ i, posteriorment, des de SIGAC, informarà la valoració de l’assistència amb l’opció ‘Desistiment’. Un cop aprovat el decret corresponent, i informats els camps ‘data’ i ‘òrgan’ de la pestanya de ‘Formalització’, generarà la comunicació de denegació al PMT. Aquesta operativa és aplicable a les tres tipologies de recursos (econòmics, tècnics i materials) i no és necessari realitzar la finalització d’aquestes assistències.
Els usuaris dels centres gestors que són administradors de SIGAC tenen disponible, en el menú d’assistències, l’opció per poder carregar massivament l’estat de la valoració. Amb aquesta funcionalitat, a partir d’una plantilla Excel que cal emplenar degudament, es poden carregar de manera massiva les dades de valoració de les assistències sense haver d’informar-les una a una.
En aquest apartat trobareu un enllaç per descarregar la plantilla que conté una pestanya d’ajuda amb les instruccions necessàries per emplenar les dades de valoració i, posteriorment, fer la càrrega del fitxer Excel a SIGAC.
Aquesta funcionalitat inclou els camps de valoració de les assistències (motivació, puntuació total, responsable), el contingut de les pestanyes ‘Criteris’ (puntuacions) i ‘Requisits’ (acompliment/no acompliment) i la informació referent a la periodificació de la valoració (imports i unitats).
Aplicació SIGAC. Plantilla Excel per a la càrrega massiva de l'estat de valoració de les assistències
Aquest apartat està en construcció.