Salta al contingut principal

PMT - SIGAC Manual d'operacions

Finalització

Fases

Sol·licitud
En el Portal de tramitació (PMT), per a les convocatòries actives, els ens locals poden consultar els recursos disponibles i crear les sol·licituds del seu interès.
Valoració
El centre gestor valora cada assistència de la seva competència, d’acord amb el règim regulador de la convocatòria corresponent i les condicions de concertació del recurs sol·licitat per l’ens local.
Formalització
Les dades de formalització de cada assistència s’informen a SIGAC en la pestanya ‘Formalització’. Aquestes dades poden referir-se a l’aprovació o a la denegació de l’assistència.
Acceptació
L'acceptació tramitada pels ens locals comporta la conformitat amb tots els termes de la concessió i les condicions de la seva execució.
Justificació
En el moment que l’ens local presenta la justificació de despeses, es fa l’anotació al Registre electrònic de documents de la Diputació de Barcelona i no s’envia al registre de factures fins que la justificació lliurada sigui acceptada pel centre gestor.
Tancament
Els centres gestors han de realitzar la finalització de les assistències aprovades a la pestanya ‘Finalització’ de SIGAC.


Els centres gestors han de realitzar la finalització de les assistències aprovades a la pestanya ‘Finalització’ de SIGAC. En aquest apartat, els camps per informar són els següents:

- Data de finalització:

  1. En cas que es tracti d’una actuació sense incidències, es correspon amb la data en què es realitza l’objecte de l’assistència:
    • Per als recursos econòmics, coincideix amb la data efectiva del darrer pagament de l’ajut si aquest es realitza després de la justificació de despeses tramitada per l'ens local. En el cas d’assistències amb pagaments avançats de la totalitat de l’ajut, cal tenir present que finalitzaran quan el centre gestor verifiqui la justificació presentada per l’ens i doni conformitat a aquesta, sent aquest moment el que es faci constar com a data de finalització.
    • En els recursos tècnics consistents en la redacció de plans, projectes i informes, quan es realitzi l’objecte de l’assistència amb el lliurament efectiu dels treballs a l’ens beneficiari, sense perjudici que, al marge d’aquesta finalització, el treball s’hagi de recepcionar.
    • En els recursos materials consistents en la realització de serveis i activitats dels quals es derivi un ajut econòmic, quan s’hagi realitzat l’últim pagament.
    • En els recursos materials consistents en provisió de béns, quan es realitzi l’objecte de l’assistència amb el lliurament efectiu dels béns a l’ens beneficiari, sense perjudici que, al marge d’aquesta finalització, el bé s’hagi de recepcionar.
    • En els recursos tècnics i materials que s’aprovin per comunicació prèvia, quan finalitzi l’assistència.
    • Altres casos, quan el centre gestor s’asseguri que s’ha realitzat l’objecte de l’assistència.
  2. Per a les actuacions amb incidències, la data de finalització es correspon amb la data d’aprovació de la incidència (per exemple, en el cas de l’aprovació d’una renúncia parcial d'un ajut).

-Tipus de finalització: implica la selecció d’un dels tipus següents, ‘sense incidències’ o ‘amb incidències’: ‘canvi de destinació’, ‘renúncia’, ‘reducció’ o ‘revocació’.

-Import incidència: camp obligatori si es tracta d’un recurs econòmic i l’estat de finalització és diferent a ‘sense incidències’.

-Observacions: camp opcional en què es pot descriure el motiu de la incidència.

La finalització de les assistències ‘sense incidències’ derivades del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals correspon al centre gestor, amb independència de si tracten recursos econòmics, tècnics o materials.

Finalització de l’assistència

Per als recursos econòmics, l’assistència es considera finalitzada quan es realitza el darrer pagament, s’efectua la compensació de deutes o s’aprova la revocació o la renúncia.

Si hi ha hagut un pagament avançat de la totalitat de l’ajut, la data de finalització és la de la verificació de la darrera justificació

En cas contrari, quan es realitza el darrer pagament contra justificació -ja sigui total o parcial-, la data de finalització de l'assitència és la data del pagament que es mostra a la pestanya SIGC de SIGAC. Aquesta data es correspon amb la data de compensació i l’estat de ‘pagat’ en el sistema comptable corporatiu, i és la que el centre gestor ha de fer constar en el camp ‘data de finalització’. En particular, les assistències que no presentin incidències s’han de finalitzar a partir que es produeixi el pagament.

Per a recursos tècnics i materials, quan es realitza l’objecte de l’actuació o s’aprova la renúncia o la revocació.

Comunicació de finalització

Una vegada l’assistència ha estat finalitzada, es pot comunicar a l’ens beneficiari des de la pestanya ‘Finalització’ de SIGAC, a través del botó ‘Fer tràmits (per Diba)’. La comunicació de finalització estarà activada si l’assistència ha estat aprovada i finalitzada, té expedient PMT i no existeix el mateix tràmit. Aquesta operació pot fer-se individualment per a cada assistència o de manera massiva, seleccionant les assistències corresponents des de la pantalla ‘Llista d’assistències’ de SIGAC.

La comunicació de finalització, bé sigui individual o massiva, genera els corresponents correus electrònics a les bústies de l’ens (bústia corporativa i del contacte tècnic) i de l’usuari de la Diputació que ha fet el tràmit. D’aquesta manera, el canvi d’estat al PMT d’un expedient que transita de la fase de ‘Formalització/Aprovada’ a la fase de ‘Tancament/Finalitzada’ es realitza des de SIGAC.

La comunicació de finalització s’ajusta al tipus de finalització que s’hagi informat:

  • Sense incidències: comunicació de finalització.
  • Reducció per revocació o renuncia parcial de l’ajut: comunicació de finalització amb reducció.
  • Renúncia: comunicació de finalització per renúncia.
  • Revocació: comunicació de finalització per revocació.
  • Canvi de destinació: comunicació de finalització per canvi de destinació.

La comunicació de finalització permet al centre gestor afegir la informació que consideri rellevant (camp ‘descripció detallada’) i annexar, si s’escau, els documents objecte de l’assistència (en el cas de redacció de plans, projectes i informes), completant així el cicle de vida de l’expedient. Cal recordar que el règim del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals recull que a partir del lliurament definitiu que realitzi el centre gestor no s’atendrà cap esmena sol·licitada per l’ens local.

Una vegada realitzada aquesta comunicació, la pantalla ‘Finalització’ de l’assistència presenta la data i hora d’aquest tràmit. Cal observar que podem tenir assistències finalitzades a SIGAC quan s’informen els camps data i estat de finalització que encara no estiguin finalitzades al PMT, perquè fins que no es processa la comunicació de finalització no canvia l’estat de l’expedient en aquesta darrera aplicació.

La comunicació de finalització es pot realitzar amb notificació electrònica de manera opcional a criteri del centre gestor, tant per a les finalitzacions sense incidències o amb incidències. Si seleccioneu aquesta opció, es generen els apunts en els registres corresponents: de sortida de la Diputació i d’entrada a l’ens destinatari amb evidència a través de la plataforma EACAT.

Com que la finalització de les assistències derivades de recursos tècnics i materials del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals es produeix quan el centre gestor considera que s’ha complert l’objecte d’aquestes, l’opció de fer la comunicació de finalització amb notificació electrònica és força aconsellable per a la classe ‘redacció de plans, projectes i informes’, ja que podem realitzar el lliurament efectiu dels treballs a l’ens beneficiari amb constància efectiva en el seu registre d’entrada i, per tant, afavorir una major eficiència sense necessitat de fer trameses paral·leles dels esmentats treballs a través d’altres sistemes.

En el cas dels recursos econòmics, com que la finalització de les assistències coincideix amb la data del darrer pagament a l’ens beneficiari, és coherent realitzar la comunicació de finalització sense notificació electrònica ja que aquesta no aporta valor afegit en aquest supòsit.

SIGAC. Comunicació de finalització (sense incidències) amb l’opció de notificació electrònica (evidència de l’apunt en el registre d’entrada de l’ens a través de la plataforma EACAT).

En el marc del sistema de gestió de la qualitat del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, l’actualització de l’estat ‘finalitzat’ implica l’enviament de la corresponent enquesta de satisfacció a l’ens local destinatari.

En el moment que es finalitza una assistència d’un recurs catalogat, el sistema genera una enquesta que s’envia automàticament al correu electrònic del contacte tècnic de l’ens beneficiari, set dies després de la generació del tràmit de finalització al PMT. L’enviament de l’enquesta només es realitza en el supòsits de finalització ‘sense incidències’ o ‘amb reducció’ i amb posterioritat a la comunicació de finalització al PMT.

Enquestes de satisfacció del Catàleg XGL: circuit de gestió. Font: Servei de Planificació i Avaluació. Diputació de Barcelona. Abril de 2018.

Gestió d’incidències (renúncia, reducció, revocació i canvi de destinació)

En el procés de finalització de les assistències ens podem trobar amb incidències que requereixin l’aprovació de l’òrgan competent de la corporació. Aquestes incidències es corresponen amb els estats de finalització següents: ‘canvi de destinació’, ‘renúncia’, ‘reducció’ o ‘revocació’.

Amb caràcter general i per a tots els tipus de recursos, quan es produeix una renúncia per part d’un ens beneficiari d’una assistència prèviament aprovada, el centre gestor finalitzarà l’assistència amb incidència a través de l’opció ‘renúncia’.

Els ens locals disposen d’un tràmit específic per a la gestió de les renúncies.

En aquest sentit, convé recordar que parlem de desistiment per part de l’ens sol·licitant quan l’assistència no ha estat formalitzada ni aprovada per un òrgan de la corporació. I parlem de renúncia quan l’assistència ha estat efectivament formalitzada i aprovada. Així, la ‘Sol·licitud de renúncia’ es troba disponible per als ens locals en el PMT en aquells expedients que es troben en la fase/estat de ‘Formalització/Aprovada’.

Una vegada tramitada la sol·licitud de renúncia per l’ens local (sol·licitud de renúncia lliurada), el centre gestor serà el responsable de tramitar el decret corresponent en el cas dels recursos tècnics i materials, i dels recursos econòmics del Catàleg de serveis. Quan s’aprovi la renúncia, es podrà finalitzar l’assistència amb l’opció ‘renúncia’ i generar el tràmit al PMT (‘Comunicació de finalització per renúncia’).

Pel que fa als ajuts econòmics del Catàleg 2024 del Pla Xarxa de Governs Locals, l’objecte de renúncia es recull en el règim de la convocatòria en el seu article 36.3: “Les renúncies de recursos econòmics i, si escau, les reduccions de la quantia autoritzada són promogudes pel centre gestor corresponent, llevat quan es realitzin en el marc de la liquidació de la convocatòria, supòsit en què seran promogudes per la Direcció de Serveis de Cooperació Local, previ informe del centre gestor”.

En aquest punt, cal destacar el tractament de les renúncies parcials. Actualment, la configuració de les convocatòries del Pla Xarxa de Governs Locals permet realitzar la ‘Comunicació de finalització amb reducció’ per als expedients que es trobin en ‘Tancament / Renúncia sol·licitada’ i per a totes les tipologies de recursos (econòmics, tècnics i materials).

Així, una sol·licitud de renúncia pot tenir dues finalitzacions possibles:

  • Finalització amb renúncia, quan es tracti d’una renúncia total.
  • Finalització amb reducció, quan es tracti d’una renúncia parcial.

Per a un ajut econòmic del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals objecte de canvi de destí, el centre gestor és la unitat encarregada de promoure el decret corresponent. Aquest canvi pot afectar l’objecte de l’actuació, però en cap cas superarà l’import inicial aprovat per la Junta de Govern en la resolució de la convocatòria, i ha de quedar restringit a l’oferta de recursos catalogats de la unitat prestadora referent. En aquest supòsit, el centre gestor informarà a SIGAC el següent:

  • En l’assistència inicial, s’ajustarà l’import de formalització a zero, s’informarà el tipus de finalització (canvi de destí) i la data de finalització (data del decret d’aprovació del canvi de destí), i es generarà la comunicació al PMT. Aquest tràmit es recomana que estigui acompanyat d’una comunicació general per informar l’ens amb més detall.
  • Es crearà una nova assistència, la data de formalització es correspondrà amb la data del decret d’aprovació del canvi de destí (a l’apartat observacions feu constar la referència de canvi de destí i el número del decret); s’assignarà un nou codi i es comunicarà al PMT des de SIGAC, a través del botó ‘Fer tràmits (per Diba)’ i la ‘Comunicació de l’aprovació’. Amb aquesta acció s’actualitza l’import ‘Formalitzat’ del PMT amb el valor del ‘Import Formalització’ de SIGAC. Quan procedeixi, es finalitzarà l’assistència d’acord amb la nova actuació realitzada per l’ens.

L’operativa que cal seguir per a l’actualització de les assistències d’ajuts econòmics objecte de renúncia, reducció o revocació és la següent:

  • En el cas de renúncies, s’actualitzarà el camp ‘Import formalització’ amb el valor zero, i s’informarà el tipus i la data de finalització (data del decret d’aprovació), així com el camp ‘Import incidència’.
  • En el cas de reduccions per revocació o renúncia parcial dels ajuts, s’actualitzarà el camp ‘Import formalització’ amb l’import reduït, i s’informarà el tipus i la data de finalització (data del decret d’aprovació), així com el camp ‘Import incidència’.
  • En el cas de revocacions d’ajuts no justificats, aprovada la liquidació final d’aquests, s’actualitzarà el camp ‘Import formalització’ amb el valor zero, i s’informarà el tipus i la data de finalització (data del decret d’aprovació), així com el camp ‘Import incidència’.

Una vegada s’hagi realitzat la càrrega automàtica de la informació anterior, es realitzarà la comunicació de finalització a SIGAC de manera massiva. Aquestes comunicacions es presenten en el PMT amb l’estat de finalització que s’ha informat prèviament a SIGAC (renúncia, reducció o revocació). Per actualitzar l’import de formalització amb el valor 0 (renúncies i revocacions), cal realitzar les passes següents:

  1. En el detall superior de l’assistència, feu clic a la icona de la calculadora ubicada al costat de l’import de formalització per accedir a la pantalla ‘Periodificació de la formalització’; l’aplicació SIGAC no permet canviar directament l’import formalitzat.
  2. A la pantalla ‘Periodificació de la formalització’, feu clic sobre el botó ‘Edita’ de cada anualitat periodificada.
  3. A continuació, en el camp ‘Import’ substituïu el valor actual pel valor ‘0’ i deseu els canvis.

En el marc del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, les resolucions d’ampliació de terminis són promogudes pels centres gestors corresponents. Posteriorment a l’aprovació d’aquestes pròrrogues, els centres gestors han d’actualitzar els terminis d’execució i justificació de les assistències afectades (pestanya ‘Formalització’ de SIGAC).