Salta al contingut principal

La regidoria de cooperació al desenvolupament

Introducció

Aquest recurs va adreçat principalment a les persones electes que tenen responsabilitats en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, però també a totes aquelles persones amb inquietuds davant els reptes globals del món en què vivim.

El seu contingut està estructurat en vuit apartats. El primer explica el context global i les principals agendes internacionals i en el segon es defineix la cooperació i el paper dels ens locals. En el tercer apartat es posa en valor la necessitat de planificar estratègicament aquesta política i en els apartats 4 i 5 s’aborden, de manera més detallada, dues de les línies estratègiques de la cooperació: la coherència de polítiques per al desenvolupament i l’educació per a la ciutadania global. L’apartat 6 resumeix les principals eines i modalitats de la cooperació local i en el 7 es fa una reflexió dels principals reptes i oportunitats de la cooperació avui dia. Per últim, en el darrer apartat es descriu el suport que ofereix la Diputació de Barcelona als ens locals en matèria de cooperació.

La cartera de cooperació? I ara què?

Per aprofitar al màxim els continguts d’aquest recurs, és convenient informar-se de l’estat actual de la cooperació en el municipi en qüestió. Respondre’s les preguntes següents ajuda a orientar-se:

  1. L’ajuntament disposa d’un pla director o d’orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament?
    • Si és així, aquest document hauria de servir per prioritzar i planificar les accions en aquest àmbit.
    • Si no n’hi ha, l’Oficina de Cooperació de la Diputació de Barcelona pot ajudar a elaborar-ne un.
  2. Quin pressupost dedica l’ajuntament a la cooperació? Ha fet seva la fita del 0,7%? Quina part de les despeses de cooperació es gestiona de manera directa des de l’ajuntament i quina a través de subvencions a entitats?
  3. Qui és la persona tècnica de referència de cooperació de l’ajuntament? Quina part de la seva jornada dedica a aquesta matèria?
  4. Quins mecanismes de participació ciutadana fa servir l’ajuntament per elaborar i executar les polítiques de cooperació? Hi ha un consell municipal de cooperació al desenvolupament? Quines entitats hi participen?
  5. Quines entitats i quins moviments socials són actius en l’àmbit de la cooperació al municipi? L’ajuntament pertany a alguna xarxa de cooperació internacional? Participa en algun espai de treball de cooperació o és membre d’alguna associació?
  6. Amb quins municipis està agermanat l’ajuntament o té relacions de cooperació internacional?
  7. S’ha fet alguna activitat de cooperació destacada al municipi en els darrers anys? S’ha realitzat alguna activitat en col·laboració amb altres regidories?

En la seva elaboració han participat els següents ens locals: Cornellà, Manresa, Mataró, Montornès del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.