Fa anys que els actors de la cooperació local, nacional i global intenten establir un nou paradigma de desenvolupament sostenible caracteritzat per respostes cooperatives a les emergències ecològiques, econòmiques i socials. En un futur que ja ha començat, el progrés es mesura, no pas amb el creixement del PIB, sinó amb la combinació de justícia, respecte mediambiental i accés universal als drets econòmics i socials.
Sabies que…
Les Nacions Unides van definir, en la Declaració de la Cimera de la Terra de 1992, el desenvolupament sostenible com «un desenvolupament que satisfà les necessitats de les generacions presents sense comprometre les possibilitats de les generacions futures perquè puguin atendre les seves pròpies necessitats».
El desenvolupament sostenible es persegueix dins del marc de diversos acords que fan els estats a través de les Nacions Unides, com ara l’Agenda 2030 o l’Acord de París sobre el canvi climàtic. Els governs locals i subestatals van aportar la seva experiència i propostes als processos de consulta sobre els continguts d’aquests acords mitjançant les seves associacions i xarxes internacionals.
Les ciutats són el lloc on es guanyarà o es perdrà la batalla contra el canvi climàtic.
António Guterres, secretari general de les Nacions Unides. Discurs a la Cimera Mundial d’Alcaldes C40 a Copenhaguen, octubre de 2019.
L’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS)
L’Agenda 2030, aprovada l’any 2015 per l’ONU, defineix 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) destinats a millorar el benestar i el progrés en cinc esferes clau: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.
Aquesta agenda, de caràcter universal i integral, busca comprometre la comunitat internacional, incloent-hi els governs locals com a ens corresponsables del desenvolupament sostenible del seu territori, en àmbits com la fam, la salut, l’educació, la igualtat de gènere, el creixement econòmic, el medi ambient o el treball. Cada ODS inclou diferents fites (en total en són 169) que contribueixen al seu compliment.
La cooperació internacional al desenvolupament és un dels àmbits que ha obtingut més ressò i presència per part d’actors no estatals. La incorporació de l’objectiu de desenvolupament sostenible 11 a l’Agenda 2030, específicament dedicat a les ciutats, n’és una bona mostra. L’enfocament multinivell que assumeix l’Agenda 2030 reconeix la importància dels actors locals, amb independència de la seva dimensió i les seves capacitats, en resposta als problemes de la societat.
A diferència d’agendes anteriors, l’Agenda 2030 posa el focus en els actors locals com a part de l’acció col·lectiva global.
Es recomana veure el vídeo Aprendiendo sobre el ODS 11, de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU):
Què poden fer els municipis per contribuir a l'Agenda 2030?
L’adopció de l’Agenda 2030 pot ser una peça important de les polítiques de cooperació dels ens locals, ja que permet vincular les problemàtiques globals amb les respostes locals. Dit això, l’Agenda 2030 no és pas una recepta ni un full de ruta detallat que permeti ser adoptada mecànicament. Cal que cada administració l’adapti al seu context local, prioritzant els reptes i aprofitant les oportunitats que brinda el territori. Aquest procés es coneix com localització dels objectius de desenvolupament.
Una adopció transformadora de l’Agenda 2030 plantejarà qüestions centrals per a les polítiques municipals en el seu conjunt i obligarà a revisar-les amb una mirada de sostenibilitat global.
Per saber-ne més
Per aprofundir en aquests temes, es pot consultar: