Totes les polítiques que fan els nostres municipis generen impactes en el benestar, els drets i les expectatives de desenvolupament de les persones que viuen en altres països, especialment en aquells que són més vulnerables. Per tant, una cooperació realment efectiva i transformadora no pot ser tasca, només, de la regidoria de cooperació.
Impactes que generen els nostres municipis en altres països o a escala global:
-
Impactes directes. Per exemple, a través de la presència de les nostres empreses en un país en què cooperem.
-
Impactes indirectes. Per exemple, mitjançant les nostres pautes de consum, producció i transport, i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle causants del canvi climàtic.
El terme “coherència de polítiques” remet a la necessitat que les polítiques d’una mateixa administració, en aquest cas la local, no es contradiguin i, per tant, que estiguin alineades en els mateixos objectius i interessos.
En el cas de la política de cooperació, el principi de la “coherència de polítiques per al desenvolupament (CPD)” fa referència a la idea d’alinear el conjunt de polítiques d’una administració pública als objectius, principis i valors de la cooperació internacional a l’hora de dissenyar-les, implementar-les i avaluar-les. D’aquesta manera s’evita generar aquests impactes negatius a l’exterior i malmetre els resultats positius que podrien estar obtenint, per la seva banda, les actuacions de cooperació.
Exemple
No té sentit fer un projecte de cooperació per combatre la pobresa en un país determinat, si al mateix temps l’ajuntament licita serveis d’empreses que fan servir mà d’obra esclava o infantil d’aquell país amb què es coopera.
Segons l’OCDE, el principi de CPD garanteix que:
-
Els objectius i resultats de la política de cooperació d’un govern no siguin danyats per altres polítiques del mateix govern que impacten sobre els països en desenvolupament.
-
Que aquestes polítiques, sempre que sigui possible, s’alineïn i es recolzin en els objectius del desenvolupament.
A més, els problemes que afronta el planeta i la humanitat avui dia són complexos i multidimensionals, i només es podran resoldre de manera holística i transversal, és a dir, des de totes les polítiques i àmbits de treball. Per tant, la resposta al desenvolupament sostenible global és responsabilitat del conjunt de l’administració i no únicament de les àrees de cooperació al desenvolupament i solidaritat.
Sabies que…
La CPD no és un principi a què es poden adherir voluntàriament les administracions, sinó que és un compromís legal que obliga. A més d’estar present en diferents textos polítics i jurídics internacionals, com és l’Agenda 2030 i el Tractat de Lisboa de la UE, la llei catalana de cooperació internacional, també l’inclouen els plans directors de cooperació de les administracions supramunicipals, com és el cas de la Generalitat de Catalunya. Finalment, molts municipis s’han compromès a complir aquest principi en els seus plans directors de cooperació al desenvolupament.