Salta al contingut principal

La regidoria de cooperació al desenvolupament

5. La importància de l’educació per a una ciutadania global

La sensibilització de la ciutadania del municipi sobre la realitat dels països “en desenvolupament” va ser durant anys una part auxiliar de la política de cooperació, sovint instrumentalitzada per generar suport ciutadà a la transferència de recursos cap a aquests països.

Aquesta visió ha quedat superada per la realitat del món en què vivim. L’educació ha esdevingut una eina imprescindible per respondre als reptes que planteja el desenvolupament sostenible, la defensa dels drets humans o la construcció de pau, ja que aquestes qüestions són compartides per tota la humanitat, s’agreugen amb la desigualtat i tenen les seves arrels en alguns valors i comportaments instal·lats en les nostres societats.

5.1. Què és l’educació per a la ciutadania global?

En aquest context, l’educació per a la ciutadania global (ECG) es reivindica com el procés pel qual les persones desenvolupen consciència, capacitat crítica i compromís amb la construcció d’un món més just, solidari, sostenible i pacífic des del coneixement de les connexions entre el seu context local, les dinàmiques globals i les realitats aparentment llunyanes.

En paraules de Ban KiMoon, secretari general de Nacions Unides de 2007 a 2016.

L’educació per a la ciutadania global aspira a ser un factor de transformació, inculcant els coneixements, les habilitats, els valors i les actituds que els educands necessiten per poder contribuir a un món més inclusiu, just i pacífic.

UNESCO, 2015.

L’ECG és un àmbit en contínua evolució i, tot i que aquest és el concepte més àmpliament utilitzat, en l’actualitat conviuen diferents aproximacions per referir-s’hi:

  • Educació per al desenvolupament.
  • Educació per a la justícia global.
  • Educació per a la ciutadania mundial.
  • Educació per a la transformació social.

L’ECG té per objectiu transformar els nostres municipis. Per això:

  • No es limita a comunicar els projectes o iniciatives de cooperació al desenvolupament, aborda reptes compartits.
  • No tracta sobre problemes llunyans, apropa realitats i les connecta en clau de deures i responsabilitats.
  • No proposa actuacions puntuals aïllades, impulsa processos d’aprenentatge i canvi.

5.2. Quines temàtiques tracta?

Les iniciatives d’ECG poden tractar diferents eixos temàtics, com ara:

  • Drets humans i governança democràtica.
  • Perspectiva feminista.
  • Drets econòmics i socials.
  • Pau i no-violència.
  • Justícia ambiental.
  • Interculturalitat.


Per les temàtiques que tracta l’ECG, sovint es pot treballar i compartir esforços amb altres regidories, en un camp on la cooperació aporta la dimensió internacional de la responsabilitat i la solidaritat.

Perquè una iniciativa es consideri educació per a la ciutadania global, ha d’incorporar una mirada internacional. Els temes s’han de tractar des d’una perspectiva que va més enllà de la realitat local i que planteja connexions amb altres realitats del món, ja que l’objectiu de l’ECG és comprendre les causes que hi ha darrere la desigualtat i la vulneració de drets i poder plantejar alternatives.

Per saber-ne més

El mapa Educa Justícia Global recull experiències d’educació per a la ciutadania global de tota Catalunya, categoritzades per àmbit temàtic.

5.3. Quins tipus d’aprenentatges inclou?

L’ECG no és només transmissió d’informació i coneixements. Per construir ciutadania global també cal treballar, de manera integrada, identitats, sentiments, actituds i comportaments.

Aprenentatge cognitiu
Està relacionat amb el fet d’adquirir coneixements, comprensió i pensament crític sobre qüestions mundials, regionals, nacionals i locals, així com de les interrelacions i la interdependència de diferents països i grups de població.
Aprenentatge socioemocional
És un aprenentatge encarat a desenvolupar un sentit de pertinença a una humanitat comuna, compartint valors i responsabilitats, empatia, solidaritat i respecte de les diferències i la diversitat.
Aprenentatge conductual
Es tracta d’aprendre a actuar eficaçment i responsable en l’àmbit local, nacional i mundial amb vista a un món més pacífic i sostenible.

5.4. Per què impulsar l’ECG des de l’àmbit local?

Els governs locals tenen un valor diferencial per treballar l’ECG en comparació amb altres actors de cooperació.

Sabies que…

La llei estatal de Cooperació per al Desenvolupament i la Solidaritat Global, de 21 de febrer de 2023, en el seu article 35.6 6 reconeix «l’especial capacitat de les comunitats autònomes i els ens locals, directament o mitjançant altres actors, singularment de les ONGD, centres educatius i universitats, per a realitzar tasques d’Educació per al desenvolupament sostenible i la Ciudadania Global”.

Per saber-ne més

Vegeu el vídeo EpD local, de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.

5.5. Agents de l’ECG local

L’ECG és part necessària de la ciutat educadora, que va més enllà de l’àmbit escolar per integrar el conjunt d’agents amb potencial educatiu del municipi i arribar a tota la població.

Per impulsar l’ECG, cal establir aliances amb diferents agents:

  • Dins l’administració local. Dins de l’administració municipal es poden establir relacions amb les regidories d’educació, joventut, medi ambient, cultura, esports, convivència o economia. Aquestes aliances permeten incloure continguts d’ECG en les seves activitats i treballar actuacions conjuntes per objectius compartits.
  • En el municipi. També es poden establir aliances amb altres ens del mateix municipi, com ara centres d’educació formal, Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), biblioteques, entitats de lleure, ONG, associacions culturals i esportives, escoles municipals de música o centres de formació d’adults, mitjans de comunicació locals, comerç local, etc. Qualsevol agent local amb potencial educatiu o amb capacitat per arribar a la ciutadania pot ser un aliat. L’ECG és un àmbit idoni per treballar de manera concertada amb les entitats del consell de cooperació, però convé obrir-lo a nous agents per arribar a nous públics, sigui de forma directa o de la mà d’altres regidories de l’ajuntament.
  • Fora del municipi. Més enllà del municipi on s’actua, es poden trobar aliats en xarxes de municipis, administracions supralocals i altres institucions i entitats de referència en l’àmbit català. Segons la temàtica que es vulgui treballar, es poden establir aliances amb iniciatives de la Diputació de Barcelona o amb entitats que, tot i no ser presents al municipi, poden aportar una expertesa útil.

5.6. ECG i l’Agenda 2030

Per saber-ne més

Podeu consultar la publicació de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, de la Diputació de Barcelona: Localització de l’agenda 2030 i educació per a la ciutadania global: un diàleg imprescindible.

Els processos de localització de l’Agenda 2030 ofereixen una oportunitat per estendre l’ECG i treballar-la conjuntament amb altres àrees de l’ajuntament. Al seu torn, l’ECG aporta al municipi una mirada transformadora i assegura que les accions locals es connecten amb la dimensió global dels reptes als quals cal donar resposta.

Sabies que…

La fita 4.7 dels ODS estableix que s’han de garantir els coneixements teòrics i pràctics sobre desenvolupament sostenible, drets humans, equitat de gènere i ciutadania global, entre d’altres.


L’ECG és una prioritat en les polítiques de cooperació al desenvolupament, un instrument per avançar en la resta d’objectius i un àmbit idoni per posar en pràctica dinàmiques de treball transversal amb altres regidories.