2. La connexió, base d'una bona comunicació

Descripció de l'episodi:

La comunicació és una batalla de percepcions i, sovint, les persones interpretem la informació de diverses formes. Veurem com comunicar-nos millor amb els companys desenvolupant habilitats que ens permeten entendre’ns i millorar les nostres interaccions.

Transcripció:

Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat

Capítol 2 - La connexió, base d’una bona comunicació Benvinguts a Àudio Formació. Un podcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.

La comunicació és una batalla de percepcions i sovint les persones interpretem la informació de diverses formes. En aquest nou capítol dels Podcasts sobre comunicació i influència veurem com comunicar-nos millor amb els companys. Desenvolupen habilitats que ens permetran entendre'ns i millorar les nostres interaccions. Tant en l'entorn laboral com en qualsevol altre entorn. Mai dues persones veuran i entendran una mateixa situació. És exactament de la mateixa forma. Cada persona com a ésser únic i excepcional, amb les seves pròpies vivències i experiències, veu la realitat, la filtra i interpreta a la seva manera aquest, que és un procés que les persones fem de manera natural, s'acaba convertint de vegades en una font de conflictes. I és que al tenir punts de vista diferents o molt allunyats pot conduir a tensions i malentesos que en el nostre dia a dia a la feina ens acaben generant malestar. Però també pot ser una oportunitat per aprendre a comunicar-nos millor i a obrir la nostra ment i entendre el punt de vista dels altres. Això no obstant, no és una tasca fàcil. Les persones que aprenen a obrir la seva ment i la seva mirada davant les idees i opinions dels altres i que tenen la capacitat d'entendre i respectar aquestes opinions. Són professionals que de mica en mica desenvolupen la capacitat de créixer, de portar equips i d'interactuar amb diferents perfils de forma eficient, generant un millor clima laboral i contribuint a la consecució de resultats. Tot això que estem descrivint és la base d'una paraula màgica.

Estem parlant d'empatia. De fet, l'empatia va encara més enllà. És la capacitat de posar-nos a la pell de l'altra persona i de comprendre els seus sentiments i emocions. Això implica escoltar activament les emocions i necessitats sense jutjar, sense interpretar o sense criticar. Practicant l'empatia. Mostrem a l'altra persona que l'entenem i que som capaços de respondre d'una manera respectuosa i adequada. I per tot això, l'empatia té un efecte inesperat, i és que multiplica la comprensió. En aquest nou capítol entendrem com el nostre cervell desenvolupa l'empatia i aprendrem trucs i tècniques per aplicar la i ser més empàtics i empàtiques a les nostres relacions interpersonals. Et sembla si comencem amb una mirada científica? Quan parlem d'empatia hem de parlar inevitablement de les neurones mirall descobertes al 1.996 per l'investigador italià Giacomo Rizzo Lahti. Les neurones mirall reprodueixen en el nostre cervell les accions que observem en els altres. El seu impacte va també molt més enllà, permetent fer pròpies les emocions de tercers. Són aquelles neurones que fan que, per exemple, quan algú que ens estimem ho està passant malament, arribem a sentir-nos igual de tristos que si fóssim nosaltres els que estem vivint la situació que està experimentant l'altra persona. Aprendre a activar les neurones mirall genera empatia i l'empatia multiplica la comprensió. Element clau per a una bona comunicació i una millora de les nostres relacions interpersonals a l'entorn laboral.

Com podem, per tant, desenvolupar i posar en pràctica l'empatia. Doncs en aquest episodi et vull acostar tres tècniques de més senzilles a més complexes, que t'ajudaran a millorar la connexió i comprensió amb les persones del teu entorn. No. Tot i que en algun cas et poden semblar coses senzilles, el que et proposo és que passis de la teoria a la pràctica i les apliquis, és a dir, que pensis en algú del teu entorn laboral amb qui sents poca connexió. De fet, és lògic i natural que existeixin persones amb les quals sentim més afinitat i ens resulta més fàcil comunicar-nos, mentre que en altres ens sembla que parlem idiomes diferents i en general amb persones que pensen o actuen de forma diferent. A nosaltres ens costa arribar a un enteniment i connexió profunda, doncs és aquí on tenim el gran repte i la gran oportunitat de posar en pràctica les eines que avui veurem. Tens ja un candidat o candidata a la teva ment, algú amb qui de forma voluntària, t'agradaria millorar les teves interaccions? Una persona amb qui sents poca connexió, allò que de vegades diem poc fi. Link. Doncs prepara't, que en breu comparteixo amb tu la recepta màgica per millorar tot això. Vols conèixer-ne els ingredients? Primer ingredient el primer ingredient per a desenvolupar l'empatia i millorar la qualitat de les nostres connexions i interaccions és la mirada. Si una cosa que sembla tan bàsica és el primer punt de connexió per comunicar amb qualsevol persona.

De fet, en una comunicació a qui no mires, no li estàs dient res. I això compta també per les nostres reunions virtuals. Segon ingredient. El segon ingredient és l'escolta activa. Aquest ingredient realment important a les nostres relacions el desgranarem en el següent capítol, però ja t'avanço que és important escoltar activament els altres i això vol dir fer preguntes o orientades a entendre allò que volen dir. I finalment, arribem a l'ingredient estrella que et vull animar a practicar per millorar la teva empatia. Tercer ingredient. Es tracta d'un ingredient atrevit però també molt efectiu. El seu nom tècnic és rapport, però si l'haguessin de descriure de forma fàcil et diria que és alguna cosa tan difícil i tan senzilla a la vegada com la imitació. Hi estaràs pensant la imitació si has escoltat bé i imitar en el sentit d'acompanyar el comportament verbal i no verbal de l'altra persona. Un moment, un moment. No ens posem nerviosos, que sé que aquesta eina es mereix una mica més de detall i explicació activa. El rapport és una tècnica que permet que se sincronitzen els nostres cervells i generin en certa manera l'efecte de les neurones mirall, multiplicant així l'empatia, la comprensió i fent que tinguem sintonia amb l'altra persona. I en què consisteix? Doncs bàsicament en dues eines. La primera, com avançava, és la imitació i la segona la recapitulació. Anem per parts. I limitació.

Què vol dir exactament això? Això que d'entrada pot semblar una mica ridícul, perquè és molt efectiu i es pot fer subtilment. Observar i veure com està i com es comporta l'altra persona. És la base del rapport. Fent ho podem triar alguns aspectes de la seva comunicació per adaptar-nos i generar un efecte semblant al que generen les neurones mirall. De fet, està científicament demostrat que el cervell respon molt bé a aquest tipus d'acompanyament, produint-se una sincronització entre les dues persones que, com deien, facilitar la comprensió. Si ens n'anem a la part pràctica, quins aspectes podem triar d'imitar? Doncs des d'una determinada postura corporal a una expressió facial o fins i tot el to de veu. És a dir, si vols generar aquesta connexió i sintonia amb el teu interlocutor, pots observar si està assegut o de peu per tal de situar-te tu en una posició semblant. Saps aquella imatge típica d'un adult que s'acosta per parlar amb un nen? Doncs és gairebé el mateix. Situar-nos a l'alçada o el pla on està aquesta altra persona ens ajudarà a millorar la comprensió. En el cas del to de veu o de la velocitat, podem fixar-nos en altres aspectes. Si el nostre interlocutor parla molt ràpid. Podem triar adaptar-nos a la seva cadència, velocitat i entonació. Com deia, tot això activarà de manera inconscient les nostres neurones mirall i ens servirà per connectar amb l'altre, generant empatia i creant un vincle emocional, millorant així també el resultat de la nostra comunicació i relació. I per acabar, el segon aspecte clau que forma part del rapport és la retroalimentació. Posar en pràctica aquesta eina ens assegurarà que els nostres interlocutors se sentin escoltats. Milloren així també la nostra comunicació. Com descriure la retroalimentació? Doncs de forma ràpida seria alguna cosa així com fer de lloro. És a dir, consisteix a repetir o resumir les paraules del nostre interlocutor amb les nostres pròpies. Lluny de convertir la conversa en una cosa repetitiva i avorrida, com potser ara mateix t'estiguis imaginant. T'asseguro que la retroalimentació és la principal font de comprensió entre dues persones i que ajuda a mantenir converses efectives. Com dur la a terme? Doncs agafant i compartint amb les nostres paraules allò que ens ha explicat l'altra persona. Si entenc bé el que m'estàs dient, és. Llavors, segons Mas, explicat, el principal problema seria. Aquestes estructures de frase ajuden a començar o un procés de recapitulació on després cal que facis un resum del qual has entès i assegurar-te. Així que s'està produint una correcta comprensió. I és que les diferencies en els punts de vista, necessitats i prioritats de cada persona impacten en l'entorn laboral. Què et sembla si poses en pràctica les teves neurones mirall per ajudar a millorar aquestes diferències? T'atreveixes? Vols seguir desplegant i activant les teves habilitats de comunicació i influència? Ens veiem al proper capítol.

Heu escoltat un podcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.