9. El cos parla per nosaltres
Descripció de l'episodi:
Quan comuniquem, ho fem també amb el cos. Parlarem sobre la comunicació no verbal i l’impacte que té en el dia a dia en l’entorn laboral. Analitzarem casos concrets i situacions i veurem consells per dominar la nostra comunicació.
Transcripció:
Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat
Capítol 9 - El cos parla per nosaltres Benvinguts a Àudio Formació, un podcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.
Benvingut, benvinguda a un nou capítol del podcast sobre comunicació i influència. Desenvolupar les nostres habilitats comunicatives passa també per dominar la nostra comunicació no verbal. Segurament en més d'una ocasió hauràs sentit que el cos parla per nosaltres i és en aquest punt allò que diem a través dels nostres gestos i el nostre cos, on prestarem especial atenció. En aquest nou capítol. Quan ens expressem en l'entorn laboral, ja sigui en el context d'una reunió, presentació o una trobada més informal, tot el nostre cos comunica de manera inconscient. De fet, es podria dir que mentre nosaltres anem parlant les nostres mans, el tors, els peus, la mandíbula, la boca, gairebé totes les parts del nostre cos s'estan sumant al nostre discurs. La qüestió és que molts cops no en som conscients d'aquesta comunicació i acabem emetent i projectant missatges no verbals que en certa forma no estem controlant. La manca de consciència sobre els nostres gestos, postures o sobre l'atenció que en un moment donat podem estar sentint a parts del cos com el coll o les cervicals, es pot solucionar treballant alguns aspectes clau. Un d'ells és la respiració, una cosa tan bàsica com respirar a allò que mai podem deixar de fer ens ajuda a entrar més en contacte amb els nostres moviments. Estem parlant, però, d'una respiració conscient que tots podem practicar en moments clau, com ara abans de fer una presentació important, a més de la respiració, per tal de mantenir el control dels nostres moviments.
És important treballar i projectar la verticalitat del nostre cos. Què significa això? En certa manera seria com trobar un eix central del nostre cos, una postura alineada amb el nostre eix vertical. Això ens ajudarà moltíssim a l'hora de projectar seguretat i confiança i a més, serà la peça clau que ens permetrà que la nostra veu i respiració funcionin de manera correcta. Recorda que la postura i la respiració tenen una gran importància en la nostra veu. Una postura tancada farà que la nostra vocalització i projecció de veu sigui molt menys ferma i impactant que una postura centrada i alineada. T'animes a provar-ho i practicar-ho, per exemple, a la teva propera reunió o presentació? Respiració i verticalitat són dues claus a l'hora de començar a prendre consciència i modular la nostra comunicació no verbal. Com et sona? Pot ser a aquestes alçades estàs pensant que és una mica difícil mantenir-ho tot controlat? Doncs et diré que, com tot a la vida, la comunicació no verbal també és qüestió de practicar pràctica i tècnica. I és que, a més de les eines vistes fins ara, hi ha altres tècniques que podem posar en acció per ajudar-nos a desplegar les nostres habilitats de comunicació no verbal. Una d'aquestes tècniques consisteix a conèixer i controlar tota la part gestual que emet el nostre cos. Totes les persones, independentment de si som més o menys expressives, fem gestos mentre parlem.
Sabies que podem classificar aquests gestos en dos grans grups i que la diferència entre emprar-ne uns o uns altres impacta de forma rellevant en la teva comunicació no verbal. T'ho explico amb més detall. A l'hora de classificar els gestos podem parlar de gestos il·lustratius i gestos adaptatius, gestos il·lustratius. Els gestos il·lustratius són aquells gestos que reforcen i donen suport a les paraules que diem a través, sobretot, del correcte moviment de les mans. Es tracta d'aprofitar les nostres mans per afegir informació al discurs, dibuixar amb formes i fer moviments controlats amb les nostres mans. Això normalment se sol fer de forma premeditada. Si bé és cert que qualsevol bon comunicador o comunicadora pot anar desplegant aquesta habilitat i integrant la per tal que li acabi sortint de forma natural. Quins serien alguns exemples de gestos il·lustratius? En l'entorn laboral et descobreixo alguns. Per exemple, si diem que posarem en marxa tres mesures acompanyar l'expressió verbal i mostrar tres dits de les mans o qualsevol altre número que hàgim anunciat ens ajudarà a reforçar el discurs. Un altre exemple, si estem parlant d'un increment de la facturació, dibuixarà amb les mans una línia ascendent imaginària en l'espai que queda al davant del tors. Serà també una manera d'afegir informació a través de gestos que farà que la nostra comunicació sigui més completa. I tu fas servir aquest tipus de gestos per acompanyar el teu discurs.
Anem ara amb els gestos a gestos adaptatius. Aquests són els gestos que realitzem de manera inconscient per manifestar que existeix una incomoditat amb allò que estem fent. Per tant, sense que ens n'adonem gaire amb aquests gestos, estem evidenciant una manca de seguretat en allò que estem transmetent. I saps què? Doncs que els nostres interlocutors ho noten. Quins serien, en aquest cas, els gestos adaptatius? Doncs des de rascar-nos alguna part del cos com el nas o l'orella, tapar-nos la boca dissimuladament, posar-nos les ulleres, ajustar-nos el pantaló o la jaqueta, adaptar l'alçada del micròfon que tenim al davant o tocar de forma insistent un bolígraf o un paper mentre estem parlant. Aquestes són moltes de les formes que té el nostre cos d'eliminar l'estrès i la tensió que en un moment donat pot suposar ser el protagonista d'una intervenció en públic. I és que, com és natural, en una presentació o quan estem parlant davant de gent, el nostre cos està en una situació incòmoda i gairebé de manera natural s'activa la necessitat biològica de fugir d'aquesta situació, ja que el nostre cervell pot detectar que correm algun perill a l'estar exposats davant de gent. Quina seria la manera d'evitar això? Doncs tornem a les dues eines que compartia amb tu abans. Respiració i verticalitat per augmentar la consciència corporal. Si a això li sumem pràctica i assaig, segur que a poc a poc començaràs a entrar en contacte amb aquelles parts del teu cos que cal que controlis durant una intervenció.
Recorda que els missatges verbals sempre van acompanyats de la comunicació no verbal i la concordança entre els dos aspectes verbal i no verbal és fonamental per aconseguir una comunicació eficaç. Si allò que diem amb paraules no es correspon amb allò que diu el nostre cos, el nostre gest o la nostra expressió facial, la sensació que generarem al públic serà d'incongruència i poca credibilitat per tal que puguis anar practicant. Et deixo alguns dels significats que tenen els moviments més habituals. Mostrar les mans obertes o ensenyar els palmells de les mans transmet transparència i sinceritat. Les postures corporals que reforcen amb els braços per reafirmar la presència denoten fermesa i serietat. Unir els dits de les mans en forma de piràmide mentre estàs explicant un tema transmet confiança en un mateix. Tapar-se la boca al parlar, tocar se l'orella, moure constantment els peus o mans seria una mostra de nerviosisme de què en certa manera ja n'hem parlat. Conèixer el significat dels diferents gestos i moviments i practicar una comunicació no verbal que sigui adient i acompanyi el missatge verbal, ens ajudarà a guanyar coherència i congruència, a ser percebuts com a bons professionals i a guanyar credibilitat. Què en penses? Vols seguir desplegant i activant les teves habilitats de comunicació i influència? Ens veiem al proper capítol.
Heu escoltat un podcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.