8. Les claus per motivar

Descripció de l'episodi:

Una de les funcions que requereix un major desenvolupament d’habilitats comunicatives es motivar a algú. Veurem què implica i com aconseguir-ho a través de la nostra comunicació, aplicant diferents eines i consells que ens ajudaran a mantenir-nos motivats a nosaltres mateixos i a ser palanques de motivació dintre d’un grup.

Transcripció:

Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat

Capítol 8 - Com vèncer les resistències i barreres comunicatives Benvinguts a Àudio Formació, un podcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.

Benvingut, benvinguda a un nou capítol del podcast sobre comunicació i influència. Quin bonic verb el d'acció! Avui, en aquest nou capítol parlarem sobre la motivació en sentit ampli, és a dir, la capacitat que han de desenvolupar algunes persones de motivar els altres i també la nostra pròpia capacitat d'automotivació. Com s'aconsegueix motivar a un equip a la feina, si va motivar de casa o la motivació respon als diferents moments i projectes que requereixen el nostre esforç. Tot això ho analitzarem en aquest nou episodi amb l'objectiu de continuar acostant-te eines per millorar les teves habilitats comunicatives i el teu desenvolupament personal i professional. Comencem per les habilitats interpersonals necessàries per poder motivar a altres persones. De fet, aquesta és una de les funcions que requereix un major desenvolupament d'habilitats comunicatives. Motivar als altres. En aquest capítol veurem què implica i com aconseguir-ho a través de la nostra comunicació, aplicant diferents eines i consells que ens ajudaran a ser palanques de motivació dintre d'un grup. El primer que has de saber si vols desenvolupar aquesta habilitat és que la motivació va associada a un component clau, un component que no és altre que la satisfacció. La satisfacció té un impacte brutal en la motivació de les persones i actua gairebé com a motor i aliment de la motivació. Com a més satisfets ens sentim més motivats estem. Sabies que existeix una fórmula de la satisfacció?

Sí, com ho estàs escoltant. Hi ha una fórmula que ajuda a identificar quins són els principals factors i resultats dels professionals. Segur que tens ganes d'escoltar-la. Així que no et faig esperar més. La fórmula de la satisfacció és igual a esforç multiplicat per significat multiplicat per resultat. Què et sembla? Com té un cert punt de fórmula matemàtica? La repetiré per tal que no hi hagi lloc a error. Satisfacció és igual a esforç multiplicat per significat multiplicat pel resultat. Anem a analitzar aquesta fórmula detalladament. En primer lloc, identifiquem el resultat, la satisfacció, La satisfacció. Es dona quan hem aconseguit algun repte que per nosaltres és important i que al mateix temps és proporcional a l'esforç d'aconseguir-lo. Segurament en moltes ocasions hauràs sentit la frase un bon líder és el que és capaç de treure el millor de cada membre del seu equip. Doncs et diré que aquesta frase és un tòpic, ja que és clarament incorrecte perquè el millor de cada persona no es treu el millor de cadascun de nosaltres o donem un estat emocional de satisfacció. És el que ens impulsarà a aconseguir els millors nivells de rendiment. Et puc assegurar que per aconseguir un alt rendiment necessitem sentir nos satisfets amb allò que fem. La satisfacció és, per tant, un estat emocional complex que va molt més enllà del concepte de motivació i que es converteix en un element essencial per estimular la voluntat d'actuar i, en conseqüència, del rendiment i del desenvolupament professional.

La fórmula que hem vist enuncia que perquè es generi satisfacció és necessari. Primer de tot, l'esforç i esforçar-se és un fet estrictament personal. Dit d'una altra manera, si un no s'esforça no aconseguirà mai estar satisfet. La comoditat pot oferir-nos tranquil·litat, però és bo no confondre-ho amb satisfacció, que és més pròxim al benestar la satisfacció d'aconseguir un nou rècord personal, l'orgull d'haver superat una presentació o la sensació de benestar derivada d'haver aconseguit alguna cosa amb molt d'esforç, és molt diferent a la que ens produeix la comoditat. Per contra, l'absència d'esforç ens pot conduir a un estat d'apatia, a un sentiment de neguit o fins i tot d'avorriment enfront de les responsabilitats del treball. Per això, sovint observem que qui més es queixa és qui menys s'esforça. I és que la comoditat pot ser còmode, però no sol ser satisfactòria perquè aparegui la satisfacció no és suficient amb l'esforç, sinó que és necessari que aquest tingui un significat, un sentit, una raó de ser per poder enfocar els nostres esforços en la direcció correcta. Aquí és on entra en joc l'automotivació, la capacitat de motivar-se a un mateix. Es tracta d'una habilitat important, ja que impulsa les persones a continuar progressant i a enfrontar els contratemps aprofitant les oportunitats i mostrant compromís amb allò que volem aconseguir.

De vegades, quan tenim una etapa professional intensa o de molta feina, poden passar dues coses que ens impulsem a millorar i a tirar endavant tots els projectes o que caiguem en la manca de motivació i en la queixa constant com a rebuig a la situació d'estrès o saturació que estem vivint. Com podem, per tant, gestionar aquestes dues vessants de la motivació, la de motivar als altres i mantenir nos motivats a nosaltres mateixos? La resposta radica, curiosament, en fer i fer-nos preguntes Si l'art de fer-se preguntes. Un art que dominen poques persones. De fet, fer-nos i fer preguntes, de vegades incòmode, més que una altra cosa, però és un element clau per entendre i activar la motivació. Practicar l'art de fer preguntes ens permet impulsar-nos i projectar-nos cap endavant. I quan les respostes ens porten a altres preguntes, el pensament es torna més potent i la nostra acció més imminent. Qüestionar i qüestionar-nos les nostres metes i propòsits ens ajudarà a entendre millor per què fem el que fem i, per tant, incidirà de forma directa en la nostra satisfacció. Recordes que abans hem dit que la satisfacció estava lligada a la motivació? Preguntes com ara què tractem d'aconseguir aquí? Quina és la meta o tasca principal en aquest moment? Quin és el propòsit d'aquesta actuació o comunicació? Per què escrivim això? Qui és el nostre públic Sobre què els volem persuadir? Tots aquests són exemples de preguntes que ens podem fer a nosaltres mateixos o fer els nostres equips per despertar la ment, promoure el pensament constructiu i enfocar els nostres recursos cap a l'acció de forma eficient.

Si et fixes, hi ha un aspecte que aquestes preguntes tenen en comú, i és que són preguntes obertes. En tots els casos, les respostes s'han de cercar, trobar i desenvolupar. Fugir de preguntes que es contesten amb un sí o un no marcarà la diferència a l'hora de despertar la ment dels teus interlocutors. I si en el teu cas no has de practicar la motivació envers un grup, t'animo que et facis aquestes preguntes de forma periòdica i regular. Quan et trobis en un moment d'estrès o en un moment on, com tots tenim, de vegades ens arriba la sensació d'estar i sentir nos perduts. Recorda que qüestionar-te i qüestionar als altres no és sinònim de generar un conflicte, sinó que ens obre la porta a trobar respostes amagades. Vols seguir desplegant i activant les teves habilitats de comunicació i influència? Ens veiem al proper capítol.

Heu escoltat un podcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.