Elaboració de memòries de gestió

4. Els continguts de la memòria

Com s’ha apuntat repetidament al llarg d’aquest manual i tindrem oportunitat de recordar encara més endavant, una de les claus principals de la qualitat de les bones memòries de gestió és que proporcionin informació rellevant, significativa, per als públics als quals van adreçades.

Tot i que faci referència a l’àmbit de l’empresa privada, us proposem la lectura següent per il·lustrar aquesta afirmació.

En un article per al diari El País de l’any 2013 titulat “Menos información. Más transparencia”, la periodista Carmen Sánchez-Silva il·lustrava les dificultats que tenen les grans empreses per encertar la informació que han de proporcionar al mercat i contraposava quantitat i qualitat de la informació.

En primer lloc, contraposa la paradoxa coneguda que l'excés d'informació esdevé un sinònim de desinformació i el fet que en la informació que han de presentar les empreses davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sovint manquen qüestions importants per a les persones inversores.

A partir d'això, recull diferents opinions en el sentit que la informació financera ha de ser capaç d'orientar sobre el futur de les empreses i explica com l'International Integrated Reporting Committee (IIRC) ha elaborat un model d'informe integrat per donar resposta a aquesta necessitat.

Diverses empreses de l'Ibex 35 estan col·laborant per unificar i aclarir la informació financera i de govern corporatiu que presenten als mercats en la línia d'aquest informe integrat, tot i les reticències que poden existir perquè les empreses expliquin en públic les seves estratègies. Com indica un representant del BBVA, «es tracta de buscar eficiència entre el superàvit d'informació. S'ha de fer més comprensible, reduir-la i ajustar-la a allò més rellevant».

Amb tot, els problemes de concisió i de connexió de la informació de les empreses no són els més importants: les carències més grans es troben en les poques explicacions que s'ofereixen sobre determinats aspectes de la gestió.

Podeu llegir l'article complet en suport digital.

Amb aquesta lectura heu vist, com es diu al començament, que «massa informació es converteix en sinònim de desinformació», tot i que en un context d'exigència de transparència sembla que les institucions estiguin obligades a oferir al públic tota la informació relativa a la gestió de què disposen. La realitat, però, és que la transparència no té a veure amb la quantitat d’informació, sinó amb el fet que aquesta informació sigui l'adequada per tal que les persones interessades en la gestió puguin formar-se una opinió cabal sobre la institució que informa.

La qualitat de les memòries de gestió es mesura, seguint aquest raonament, no tant per oferir una informació exhaustiva i completa sobre la gestió de què es tracti, sinó per posar a l'abast de les persones destinatàries els elements necessaris perquè puguin desenvolupar el seu rol amb relació a l'Administració.

La lectura que us hem proposat fa referència a la informació de gestió que les empreses que cotitzen en borsa han de presentar davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per tal que qui tingui interès a invertir pugui comprendre el seu funcionament i decidir si vol destinar-hi el seu capital.

Creieu que aquesta situació té un paral·lelisme en el cas de l'Administració pública?

Penseu que les memòries i els informes de gestió que habitualment fan públiques les administracions contenen informació rellevant per tal que parts interessades prenguin decisions pel que fa a la seva relació amb les administracions?

Si en el vostre àmbit de treball es fan memòries de gestió, dediqueu un instant a pensar en els públics destinataris i reflexioneu sobre si el seu contingut és el més adequat o pateixen també la paradoxa «molta transparència, poca informació».

Les memòries de gestió normalment inclouen tots o una part dels continguts següents:

  • Descripcions de les actuacions dutes a terme que tenen una significació important per a tots o alguns dels públics als quals s'adreça la memòria de gestió i aporten dades que il·lustren l'activitat i els resultats assolits.
  • Anàlisis d'aquestes actuacions, relacionant-les entre elles i incloent-hi, si escau, diferents interpretacions o punts de vista.
  • Valoracions sobre els resultats que s'han aconseguit, si és possible, amb relació als objectius prèviament fixats.
  • Propostes sobre noves actuacions o recomanacions sobre les actuacions realitzades que poden derivar de les realitzades durant el període que abasta la memòria.

Aquests continguts dependran de la finalitat de la memòria i del punt de vista dels públics als quals s'adreça.

L’obtenció de la informació

Massa sovint l'obtenció i la preparació de la informació necessària per a l'elaboració de la memòria de gestió ens ocupa en el moment en què se n'ha de començar la redacció. Aquesta situació acostuma a comportar un alt cost, ja que les dades no sempre estan disponibles amb les característiques que es necessiten per a la memòria.

És desitjable, en la mesura que sigui possible, tenir en compte els consells següents:

  • Pensar en la informació sobre la qual haurem de donar compte, a través de la memòria de gestió, en el moment de la planificació de les actuacions.
  • Automatitzar tant com sigui possible l'obtenció de les dades.
  • Obtenir la informació preferentment al mateix temps que es genera, i no al final del cicle de gestió, per evitar de trobar errades o mancances quan ja no és possible rectificar.
  • Procurar mantenir l'homogeneïtat de les dades en el temps per facilitar l'anàlisi de l'evolució en cicles successius.
  • Tendir a formats de dades estandarditzats que permetin la comparació entre diferents entitats.

La redacció dels continguts de la memòria

A l'hora de redactar els continguts de la memòria, el criteri bàsic és no improvisar i pensar abans d'escriure. Cal ajustar-se en tot moment a l'abast que s'ha determinat prèviament i evitar (com s'ha vist en l'article que hem proposat llegir) una saturació de dades i d’informació que pot comportar que es difuminin els continguts clau i perdin visibilitat.

En tot moment és necessari tenir present el públic al qual ens adrecem i prioritzar dues qüestions:

  • Què necessita saber?
  • Què creiem important que sàpiga?

Algunes recomanacions per a la redacció dels continguts de la memòria de gestió que poden ajudar a millorar la seva efectivitat són:

  • Determinar la llargada de la memòria per avançat, per evitar l'excés d'informació i concentrar-se en els aspectes essencials.
  • Abans de començar a escriure, fer un esquema del contingut que ens servirà de guió i ens ajudarà a ordenar la informació de forma eficaç.
  • Estructurar el contingut en apartats clarament identificats i que segueixin un discurs lògic i fàcilment comprensible per persones que poden no ser expertes en la matèria.
  • Concentrar-se inicialment en els continguts i deixar els aspectes formals per a una fase posterior de l'elaboració de la memòria.

L’estructura de la memòria de gestió

L'estructura de cada memòria de gestió dependrà de la matèria de què tracti, de la seva finalitat i del públic al qual s’adreça. No obstant això, com a pauta general, us proposem una estructura bàsica per confeccionar la memòria de gestió, que caldrà adaptar a cada cas concret. Aquesta estructura és la següent:

1) Taula de contingut: Es recomana incloure al començament de la memòria una taula de contingut que faciliti la localització de la informació i permeti a qui llegeix el document anar directament a les parts que més li poden interessar.

2) Presentació: Un breu text justificatiu de la memòria.

3) Resum executiu: El resum executiu és un text breu que condensa els aspectes essencials de la memòria.

4) Introducció: Indicacions breus de caràcter metodològic.

5) Informació de context: Tot allò que, tant des del vessant extern com des de l’intern, ajudi a situar i a contextualitzar la informació que es proporcionarà. Sense ser exhaustiu, en aquest bloc es pot incloure tot el que calgui saber sobre aspectes com:

  • El marc legal i competencial de l’àmbit de la memòria
  • Les dades econòmiques i financeres (pressupostàries) més destacades
  • Les dades sociodemogràfiques més significatives
  • Els condicionants tecnològics
  • Els aspectes organitzatius: estructura, òrgans, responsables, personal…

6) Informació sobre les actuacions: És el contingut pròpiament dit de la memòria, que cal estructurar, al seu torn, en seccions numerades. Dins de cada secció és convenient seguir l’ordre “dades, anàlisi i aspectes de discussió”, és a dir, d’allò més objectiu a allò més opinable.

7) Conclusions: És probable que es vulgui incloure en la memòria un apartat de conclusions i de propostes. Si és així, cal distingir clarament les conclusions tècnicament fonamentades de les opinions. En tot cas, és aconsellable evitar els judicis de valor que no tinguin caràcter tècnic. Es recomana també incorporar propostes de futur (millores, temes de debat, etc.).

8) Annexos: Al final de la memòria caldrà afegir els annexos amb aquella informació complementària que no és convenient recollir en els apartats interiors, ja sigui perquè es tracta de temes secundaris, ja sigui perquè són instruments auxiliars. Pot tractar-se d’un índex, un glossari, una taula de referències o fonts d’informació, taules, diagrames i gràfics complementaris, etc. En un annex final cal recollir les dades de contacte de l’àmbit que ha elaborat la memòria perquè les persones destinatàries, si ho creuen convenient, puguin fer arribar consultes i suggeriments.

Diferències entre presentació, resum executiu i introducció

Sovint s’utilitzen els termes presentació, introducció i resum (executiu) com a sinònims per referir-nos a qualsevol part prèvia de la memòria (o d’un altre tipus de document de gestió).

No obstant això, en aquest manual fan referència a components diferenciats de la memòria:

  • Presentació: text breu (normalment, una plana) que serveix de justificació de la memòria i de la seva finalitat. Habitualment és un espai reservat per a la persona que ocupa la màxima responsabilitat de l’àmbit funcional al qual es refereix la memòria, que pot ser un càrrec electe.
  • Introducció: té un caràcter més tècnic i serveix per donar les explicacions necessàries des del punt de vista metodològic. Qualsevol informació necessària sobre els criteris tècnics que s’han seguit per elaborar la memòria i que sigui significativa s’hauria de recollir en aquest apartat: determinació de l’abast, fonts d’informació, explicació de l’estructura del contingut, etc.
  • Resum executiu: és un text breu que recull d’una manera sintètica totes les idees clau de la memòria. Per una banda, permet que lectors sense gaire temps obtinguin la informació imprescindible; però també serveix per captar la seva atenció i fer que continuïn llegint… Sempre que la memòria tingui una certa extensió, es recomana incloure (al començament o al final) aquest resum, que no hauria de tenir una extensió superior a una o dues pàgines.

Després d'haver vist quins haurien de ser els continguts bàsics d'una memòria de gestió, cal que dediqueu una estona, com va fer la cap de secció d'Acció Social, a fer un breu exercici:

  • Quina seria l'estructura que penseu que és més adient per a una memòria de gestió del vostre àmbit funcional de treball?
  • Pel que fa als continguts, feu una llista amb els deu temes que penseu que és essencial que tots els vostres públics coneguin sobre la feina que desenvolupeu des d'aquest àmbit.

Amb això podeu començar a treballar a fons en els continguts de la vostra memòria de gestió.

Per saber-ne més

Per a més informació, podeu consultar la memòria de gestió anual corresponent a l’any 2016 dels Serveis Socials de l’Ajuntament del Masnou, Observatori social del Masnou.

En aquest document es pot trobar un exemple d’alguns dels apartats de l’estructura bàsica d’una memòria, així com una mostra de com s’han tractat formalment els continguts:

  • Índex o taula de contingut
  • Presentació del càrrec electe delegat
  • Resum executiu
  • Informació de context del servei: la població del Masnou (vessant extern) i aspectes generals dels serveis socials municipals (vessant intern: marc legal, cartera de serveis, Pla d’actuació municipal…)
  • Informació sobre el servei bàsic d’atenció social: pressupost, dades i indicadors bàsics, persones i problemàtiques ateses, serveis i prestacions realitzats, etc.
  • Glossari
Pujar