La perspectiva del cicle de vida té en compte les necessitats i els reptes de les persones segons l’etapa vital que estan vivint. Són polítiques fonamentades en un enfocament de garantia de drets i promoció social que cerquen la igualtat i la no-discriminació de les persones a raó d’edat, s’ocupen de les transicions vitals i promouen les relacions intergeneracionals. Combinen accions adreçades específicament a les persones d’una etapa vital (com ara els infants o les persones grans), amb accions que posen el focus en les transicions vitals (per exemple l’emancipació, l’envelliment, o la pèrdua d’autonomia), i les que promouen les relacions intergeneracional en clau de reconeixement, vincle i solidaritat.
Per què són necessàries les polítiques locals de cicle de vida?
Les polítiques públiques tendeixen a dissenyar-se des d’un punt de vista centrat en l'adult: obvien la realitat, les necessitats i les característiques associades a les diferents etapes de la vida que presenten necessitats, aspiracions, reptes i també des de l’òptica dels drets.
Les polítiques de cicle de vida defensen una mirada que situï en peu d’igualtat les necessitats i condicionats de cada etapa vital: en aquest sentit, respon a diferents reptes de la nostra realitat.