Les polítiques d’infància i adolescència juntament amb famílies son la principal garantia de la igualtat d’oportunitats. El desplegament de les polítiques locals respon a la necessitat, d’una banda, per garantir l’accés a la ciutat i a uns serveis que contribueixin al desenvolupament dels infants, adolescents i les seves famílies i per una altra, adquirir i millorar les habilitats per l'avenç en tots els àmbits de la vida i l'augment del seu benestar.*.
Parlar de drets dels infants és parlar de drets humans. Conèixer i comprendre aquest marc és clau per a promoure, protegir i complir els drets de la infància. Son els objectius d'aquestes polítiques.
La Convenció sobre els Drets de l’Infant fomenta la idea de considerar les persones menors d’edat com a subjectes de drets, i no només com objectes de protecció tal i com s’havia entès fins fa poc temps. Quest fet obliga totes les administracions, també les locals, que juntament amb la resta d’agents a que avancin en termes de corresponsabilitat per garantir i promoure els drets de tots els infants i adolescents.
Estableix un marc per a analitzar i aplicar els drets humans, i els seus principis i drets esdevenen obligacions jurídiques per als estats que s’hi vinculen: concreta els drets humans dels quals han de gaudir els infants i els adolescents en 54 articles.
Els drets s’articulen sobre quatre principis fonamentals com a base per aplicar-los i alhora comporten una nova perspectiva i actitud envers la infància:
Finalment cal remarcar el caràcter estratègic de l’etapa vital entre els zero i els disset anys en dues dimensions: en primer lloc, pel desenvolupament de les persones pel que fa a les seves competències i habilitats emocionals i cognitives. En segon lloc, també pel que fa a la reproducció generacional de les situacions de vulnerabilitat; en aquest sentit els infants que han viscut en situació de risc són amb molta probabilitat infants amb una salut física i psíquica més dolenta tant en la infància i l’adolescència com en la futura vida adulta, i per tant, amb trajectòries educatives i laborals posteriors també més complicades.
La inversió en infància, adolescència i en les seves famílies, és la millor estratègia per a promoure la cohesió social.
La Llei 14/2010 dels drets i oportunitats en la infància i l’adolescència reconeix l’infant com a subjecte de drets, oportunitats i responsabilitats, i dedica una especial atenció a les situacions de risc i desemparament. Defineix, així mateix, quatre àmbits clau d’intervenció:
Les polítiques de prevenció i promoció de la infància i adolescència articulen diferents línies d’acció, entre les quals destaquen les que enumerem tot seguit:
La Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI), adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989, és la normativa de referència quan parlem de la infància i l’adolescència. D’aquesta i tal com estableix la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, es desprèn la necessitat que els poders públics desenvolupin campanyes de difusió i sensibilització sobre els drets dels infants, però també que duguin accions encaminades a salvaguardar-los i promoure’n l’exercici. S’inclouen en aquesta línia campanyes de sensibilització generalistes adreçades a tota la població o a col·lectius concrets (com poden ser els mateixos infants, famílies o certs professionals) o sobre temes més concrets (hàbits saludables, prevenció d’abusos, etc.). Les campanyes poden tenir moltes formes i modalitats segons l’objectiu, el tema i les persones a qui adrecen. Així mateix també cal recordar la celebració del Dia Mundial de la Infància, el 20 de novembre, com un moment en què se’n pot intensificar la conscienciació.
Per saber-ne més:
La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona publica la web Els Drets dels infants
Els continguts s’adrecen a infants i inclouen una explicació de cada dret, així com jocs per a aprendre els drets i òrgans de protecció de la infància.
L’exercici dels drets de la infància passa per la seva incorporació de ple dret en els processos de deliberació i presa de decisions públiques, i aquest aspecte té una significació molt especial en l’àmbit local. Aquesta influència s’expressa amb la constitució i acompanyament d’espais estables de partició com són els consells d’infants i els consells d’adolescents; però també amb la incorporació als espais deliberatius de la ciutat als infants i adolescents, i també a la promoció de la seva associació.
Article 27. Consells de participació territorial i nacional dels infants i adolescents
1. Les administracions locals han de crear consells de participació territorial per tal de donar als infants i als adolescents l’oportunitat d’afavorir la convivència i la integració cultural en l’àmbit veïnal i local.
Article 27.1 de la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.
La millora dels entorns urbans mitjançant la promoció d’entorns segurs, la mobilitat activa, la proliferació d’espais verds, entre d’altres accions, tenen un impacte positiu en el desenvolupament dels infants i adolescents i les seves famílies. A la vegada es potencia la convivència, s'afavoreix l’establiment de relacions socials i l’enfortiment de llaços comunitaris.
El fet que els infants, els adolescents i les seves famílies puguin tenir accés i una participació estable en els serveis i activitats formatives i de lleure és fonamental per desenvolupar el capital social, cultural i educatiu d’aquests agents. Les polítiques de tarificació social i de prescripció social entre d’altres, afavoreixen que des de l’àmbit municipal es fomenti l’accés al conjunt dels infants a poder gaudir d’aquests serveis en igualtat de condicions que la resta de ciutadania.
La creació i dinamització d’espais familiars 0-3 anys, grups de suport i assessorament en la criança i desenvolupament d'habilitats parentals, i en general, tots els programes i activitats destinats a millorar el benestar socioemocional dels infants i dels adolescents, i de reforç del paper de les famílies com a garants principals del benestar i desenvolupament dels infants i adolescents.
La Convenció sobre els Drets de l’Infant, adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1989, representa el primer i principal tractat internacional de drets humans dels infants. És de compliment obligat per als estats signants, els quals l’incorporen i desenvolupen en el seu ordenament jurídic. La Convenció estableix els principis fonamentals que han de regir les polítiques de la infància.
Des que fou aprovada, s’han aconseguit avenços importants en la protecció dels infants i el seu accés universal a l’educació i la salut.
El Fons de les Nacionals Unides per a la Infància (UNICEF, 1946) ha creat la xarxa Ciutats amigues de la Infància. La xarxa crea i atorga un segell a les ciutats i pobles compromesos amb els drets dels infants d’acord amb la Convenció dels Drets de la Infància. Acompanya aquesta acció amb l’edició de material, guies, recursos per a impulsar les polítiques locals d’infància. Centenars de ciutats espanyoles gaudeixen actualment del segell de ciutat amiga de la infància:
En l’àmbit europeu, la Unió Europea ha aprovat la Garantia Infantil, una mesura que s’inclou dins de l’Estratègia Europea de Drets de la Infància i té com a finalitat garantir l’accés de la infància als drets bàsics, així com combatre la pobresa infantil.
Clica la imatge per ampliar-la
Extracte adaptat de la infografia: Garantia Infantil europea. Unió Europea, 2021
L’Estat espanyol ha estat un dels països pilot que ha donat lloc a la proposta de Garantia Infantil Europea. D’ara endavant, els estats es comprometen a desplegar l’agenda d’accions de la proposta. En aquest sentit, el govern espanyol va aprovar el 2022 el Pla d’Acció per a la implementació de la Garantia Infantil Europea, amb tres grans eixos d’acció:
En l’àmbit de Catalunya, l’Estatut d’Autonomia reconeix en l’article 17 el Dret dels menors:
Els menors tenen dret a rebre l’atenció integral necessària per al desenvolupament de llur personalitat i llur benestar en el context familiar i social.
Els drets dels menors els desenvolupa la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència. La Llei reconeix l’infant com a subjecte de drets, oportunitats i responsabilitats, i dedica una atenció especial a les situacions de risc i desemparament.
La Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials determina les obligacions de les administracions públiques, entre elles la local, envers els infants en situació de risc social i les garanteix per mitjà de la Cartera de Serveis Socials. En el cas dels ens locals, els serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) són una de les principals eines previstes per la Cartera perquè els ens locals puguin intervenir amb la infància en risc.
L’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, a través del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida, ofereix suport als ens locals per a la promoció social i la prevenció dels infants (fins als onze anys) i adolescents (de 12 a 17 anys) i les seves famílies.
A partir d’aquí els suports es concreten en:
Es un suport econòmic en concurrència, basat en la perspectiva de la salvaguarda dels drets dels infants i dels adolescents i el seu desenvolupament integral. Es pot sol·licitar al Catàleg de Serveis que anualment publica la Diputació. Es dona suport a programes i actuacions amb l'objectiu de:
Es un suport econòmic que es presta a través d’un Fons de prestació a municipis amb més de 20.000 habitants, consells comarcals i mancomunitats constituïts com a àrea bàsica de serveis socials. Té per objectiu oferir suport econòmic als ens locals en el desplegament d’accions per a la millora de la salut emocional d’infants i joves, en les següents línies d’actuació previstes:
Es pot sol·licitar mitjançant el Catàleg de Serveis que anualment publica la Diputació: consisteix en l’acompanyament i suport tècnic a partir de la perspectiva de la salvaguarda dels drets dels infants i adolescents i el seu desenvolupament integral, i ofereix als ens locals eines, recursos i instruments que tenen com a missió posar la infància i l’adolescència al centre de les polítiques públiques locals. El suport tècnic es concreta en les actuacions següents:
Assessorament en la implementació d’espais multifamiliars, capacitacions adreçades a professionals dels ens locals que promouen accions per a tenir cura de la infància i les seves famílies, a partir d’actuacions d’acompanyament i enfortiment d’una parentalitat responsiva des de lògiques participatives i dialògiques en les seves comunitats i barris. El suport consisteix en capacitacions dels professionals que treballen en la creació i conducció de grups familiars, amb un enfocament de drets dels infants, mirada de benestar integral i enfocament comunitari, i es concreten en dos cicles de capacitacions:
La participació en els espais es pot sol·licitar al Catàleg de serveis que anualment publica la Diputació de Barcelona.
Activitats adreçades directament a la ciutadania mitjançant els ens locals. Tenen com a finalitat promoure la reflexió, el coneixement i el debat i es porten a terme en formats de tallers, activitats lúdiques i culturals, xerrades i debats.
Aquest suport es pot sol·licitar al Catàleg de serveis que anualment publica la Diputació de Barcelona.