La regidoria de cultura

10. Planificació estratègica i treball per projectes

La planificació estratègica contempla el curt i el llarg termini, i vol donar respostes lògiques a necessitats en un futur incert, complex i canviant.

La planificació estratègica és l’eina mitjançant la qual establim les línies prioritàries d’actuació en tots els àmbits que afecten les polítiques culturals i la seva gestió. Té com a objectiu ordenar i clarificar els programes i les accions culturals, i es pot definir com un compendi de mètodes utilitzats per gestionar la cultura en escenaris de canvi constant.

Per tot plegat, es configura com un instrument fonamental per a una gestió pública que busqui donar un sentit global a la seva actuació i que vulgui treballar per uns objectius, com ara el compliment dels drets culturals.

10.1. Instruments per a la planificació cultural: plans d’acció cultural i plans d’equipaments culturals

La planificació cultural disposa d’un seguit d’eines i instruments que faciliten la seva implementació en el món local. Planificar vol dir establir objectius, prioritats a curt, mitjà i llarg termini, determinar què és rellevant i què no, perioditzar les accions i establir les activitats concretes que se’n deriven.

El regidor o regidora de cultura ha de tenir clar que el seu mandat és de quatre anys, però el mandat cultural que la societat ens demanda va molt més enllà d’aquest període.


Cal tenir, doncs, una mirada de llarg abast amb la voluntat de situar l’acció política municipal en un context prou ampli que inclogui interessos diversos sota un mateix horitzó.

La planificació estratègica cultural es concreta fonamentalment, en l’àmbit local, en forma de plans locals de cultura o bé plans d’equipaments culturals. Els uns i els altres, però especialment els plans d’acció cultural, es caracteritzen per la seva visió global —contemplen la totalitat del sector— i per tenir per objectiu orientar el conjunt de l’acció cultural d’acord amb els valors i les prioritats generals de la política cultural del municipi. Igualment, cada vegada més, els plans de cultura afecten altres sectors més enllà del seu àmbit tradicional, de manera que les seves propostes són transversals en l’àmbit de ciutat. Així doncs, la planificació cultural implica també apostar perquè les consideracions culturals estiguin presents en tots els processos de planificació del municipi.


Recursos

Ofereix suport tècnic als ajuntaments de la demarcació de Barcelona en la definició i l’aplicació de polítiques i projectes culturals. Per mitjà dels Plans i projectes per al desenvolupament cultural local es dona resposta a les demandes dels ens locals sobre polítiques i projectes culturals, eines, recursos de gestió per a la dinamització i transformació cultural i social del territori.

Programa d’Assessoraments culturals del Centre d’Estudis i Recursos Culturals

[+info]

Aquest plantejament inclou:

  • Eines i recursos per a la gestió cultural (plans d'usos d'equipaments culturals, diagnosis de la dinàmica cultural, reglaments i propostes de gestió d'equipaments, anàlisis de costos i altres recursos específics).
  • Altres estudis, informes i anàlisis. Estudis d'avaluació i impacte d'esdeveniments i activitats culturals, anàlisis de polítiques culturals a partir de l'Agenda 21 de la cultura i/o en el marc dels ODS, incorporant noves aproximacions estratègiques (equitat, sistemes organitzatius flexibles i adaptables, sostenibilitat, feminisme, digitalització, etc.).
  • Acompanyament en processos i aplicació de polítiques culturals (suport al desplegament de plans d'acció cultural, constitució d'espais de participació i nous projectes de desenvolupament cultural).

Ofereix suport a les polítiques i estratègies dels ajuntaments en relació amb la conservació, la recerca, la difusió i la dinamització dels béns patrimonials del seu territori.

Programa d’Estudis i Projectes de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació

[+info]

Per saber-ne més

Podeu consultar els articles amb l’etiqueta “planificació” a Interacció, de la Diputació de Barcelona.

Sabies que…

La Generalitat de Catalunya va publicar, l’any 2010, el Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya (PECCat), que integra els instruments d'ordenació i planificació cultural vigents en el moment de la seva publicació i estableix les directrius per als sectors que en aquell moment —l’any 2010— no comptaven amb cap marc de regulació.

El PECCat, que va ser elaborat en consens amb el món local i acordat amb ajuntaments i diputacions de Catalunya, té com a objectiu dotar els municipis de Catalunya dels equipaments que permetin garantir l'accés de la ciutadania a la cultura, tenint en consideració les demandes socials i les diverses formes d'accedir als continguts i les experiències culturals, i reforçar alhora el valor social dels equipaments culturals públics.

El pla preveia la construcció o actualització d'un mínim de 395 equipaments culturals entre els anys 2010 i 2020. Tanmateix, el desplegament del pla es va veure, lamentablement, molt frenat per la crisi econòmica.

10.2. Treballar per projectes en l’àmbit municipal

Qualsevol projecte cultural que emprengui la regidoria de cultura ha d’indicar:

  • Quina és la proposta.
  • On es vol arribar.
  • De quins mitjans es disposa per fer possible els objectius.
  • Amb qui es compta per dur-los a terme.
  • Quines accions i activitats s’emprendran.

Els projectes culturals són una part substancial de la planificació cultural del municipi. Aquesta manera de treballar es troba estretament vinculada a la governança, en què el paper dels tècnics se centra, cada vegada més, en l’impuls de les demandes que formula la ciutadania, però partint alhora d’unes línies molt clares pel que fa a les polítiques culturals de l’ajuntament.

El projecte és l’aplicació de la política cultural de l’ajuntament. Això es tradueix en un discurs compartit entre l’equip de gestors culturals i els polítics. O bé en un pla d’acció cultural per als propers anys. Tanmateix, quan no hi ha política cultural és molt més difícil aplicar els projectes. Aquesta és una premissa que no es pot oblidar i que cal tenir ben present. Si hi ha projectes sense política, no se sap on es va. La política és el rumb del vaixell. El projecte, per tant, esdevé un catalitzador de les energies municipals, si es detallen amb rigor els passos que s’han de fer per al desenvolupament de les estratègies bàsiques en el terreny de les polítiques culturals.

Pujar