La regidoria de cultura

11. L’avaluació de les polítiques culturals

Avaluar vol dir reconèixer els encerts, però també els errors. Vol dir, igualment, corregir allò que pot funcionar millor i efectuar els ajustos necessaris en les actuacions futures.



Avaluar significa reconèixer les accions del passat per, des del present, projectar-se cap al futur.

El de la cultura ha estat un dels darrers àmbits de l’acció pública en incorporar l’avaluació com a pràctica habitual. Avui, aquesta necessitat és clara. A més de l’exigència interna dels governs d’avaluar l’acció pública, hi contribueixen les demandes creixents d’informació pública i de transparència, que fan imprescindible la implantació sistemàtica de mecanismes d’informació i de rendiment de comptes a la ciutadania.

Cal consolidar els sistemes d'avaluació i, si s’escau, replantejar-los per tal d'incorporar les múltiples dimensions de la cultura. Hem de poder saber en quina mesura l’acció cultural que rep suport públic té impactes —positius o negatius— en les persones, les societats i el territori. Cal, doncs, fer-se les preguntes adequades. En quina mesura s’estan assolint els objectius? Quin valor afegeix l’acció cultural? En quines esferes de la realitat té incidència? Com es poden mesurar el seus impactes?


Recursos

Cercle de comparació intermunicipal de serveis culturals

Cercle de Comparació Intermunicipal de Biblioteques

Cercle de Comparació Intermunicipal d'Espais Escènics

Cercle de Comparació Intermunicipal de Museus

Pujar