Pots entendre la comunicació com un procés en el qual es transmet informació, sigui del tipus que sigui.
A grans trets, en la comunicació entre persones algú fa o diu alguna cosa i una altra persona (o unes altres persones) pensa o fa una altra cosa com a resposta al que ha entès de la conducta de la primera persona.
-
També hi pot haver interaccions més complexes, amb més participants i més prolongades, com una entrevista de feina o una reunió, per exemple.
Un missatge pot ser verbal o no. Malgrat que no diguis res quan estàs en interacció amb algú, et comportes d’una manera concreta, fas “alguna cosa”, tens una conducta. I la conducta que tinguis, en una situació de comunicació, és un missatge, encara que sigui un missatge equívoc o involuntari.
Si reuneixes dues persones desconegudes i els indiques que no es diguin res ni es comuniquin de cap manera (com es va fer en un dels primers experiments sobre comunicació no verbal), patiran una gran tensió, no sabran què fer i se sentiran molt incòmodes, ja que és impossible complir la indicació. Si estàs esperant una persona que falta per començar una reunió, encara que no estiguis parlant amb les persones que hi ha presents, hi haurà comunicació a la sala i tu estaràs interactuant.
S’han realitzat molts treballs per intentar quantificar la importància de la comunicació no verbal, i en cap d’aquests treballs la comunicació verbal representa més d’un terç de la comunicació total. La més famosa i citada de les investigacions quantitatives, dirigida pel prestigiós psicòleg Mehrabian (1972), ofereix uns resultats força sorprenents:
-
El 93% que resta es distribueix entre elements corporals (55%), com són el gest, el tacte o la mirada, i un 38% d’informació transmesa a través de la veu.
Si acceptes que no existeix el contrari de la conducta, que no hi ha la “no-conducta”, aleshores has d’admetre que no hi ha la possibilitat de no comunicar. Sempre que estiguis amb algú que et pot percebre, t’estaràs comunicant de manera no verbal: amb els gestos, amb el físic, amb els sons i silencis, etc.