Les idees que s’exposen a continuació t’ajudaran a introduir bé el discurs. Cal, però, que escullis la més adequada a:
1. Fes un breu comentari sobre el títol de la conferència.
Per exemple, és tradicional començar comentant la definició o les possibles definicions (etimològica, científica, popular…) dels mots que formen el tema o el títol de la intervenció. Això t’ajudarà a delimitar el tema, però estalvia obvietats i no t’hi estenguis gaire.
2. Explicita l’objectiu i presenta l’esquema de la intervenció.
Aporta un fil perquè l’oient vagi ordenant la informació que rep. És molt apropiat per a discursos expositius, però no és aconsellable que ho facis exhaustivament en discursos d’opinió, en què la sorpresa pot tenir un paper interessant. És a dir, avançaries massa les idees principals i perdries la força de convicció d’un bon ordre dels arguments.
3. Fes una pregunta. És una manera d’anticipar-te a les qüestions que segurament té l’audiència respecte del tema.
Per exemple, estem preparats i preparades per fer front a aquest repte? Òbviament, els i les oients tractaran de respondre mentalment la pregunta i esperaran que els ofereixis la resposta.
4. Fes una lectura mental del públic.
Esmenta algunes preconcepcions que hipotèticament té l’auditori.
Per exemple: Segurament vostès pensen que… Després, podràs confirmar les idees esmentades o demostrar que eren prejudicis sense fonament.
5. Explica una anècdota.
Que tingui a veure amb el tema, breu i, si és possible, personal. La capacitat de riure’t de tu mateix/a demostra equilibri mental i així conqueriràs qualsevol tipus d’audiència.
6. Explica un acudit.
Ben explicat, breu i relacionat amb el tema. Fer somriure la gent tot just començar és un bon cop d’efecte, però atenció: és molt arriscat.
Fins i tot si tens certa gràcia explicant acudits, hauràs de tenir en compte que el sentit de l’humor és cultural: allò que fa gràcia en unes cultures, en d’altres pot semblar ofensiu.
En cap ocasió, no està justificat un acudit políticament incorrecte (malauradament, molts ho són).
7. Expressa les teves impressions personals relacionades amb el lloc o amb l’auditori.
Evoca sensacions emotives, però no facis servir aquest recurs si els sentiments que expresses no són absolutament sincers.
Per exemple: em va alegrar la idea de venir a Girona. És una ciutat especial per a mi, perquè em porta records de la meva època d’estudiant.
8. Explica una notícia o dades estadístiques recents.
Alguna notícia o alguna dada significativa relacionada amb el tema t’ajudarà a enfocar el discurs. Escull dades simples, fàcils de comprendre. És molt útil, per exemple, usar una comparació: “un estudi fet amb 200 inversors als quals es va fer inhalar una dosi d’oxitocina, demostra que després de la inhalació van ser un 80% més generosos que el grup de control, en un joc d’inversió que mesurava la col·laboració”. Una frase així et pot ajudar a confirmar la bondat de les emocions positives.
No facis servir dades massa específiques: l’audiència no pot retenir xifres com 6.347.453 sense el temps necessari i una bona gràfica il·lustradora.
9. Explica una citació o un refrany.
Una frase clàssica o d’un/a autor/a solvent, que l’auditori conegui, et donarà prestigi i t’ajudarà a captar l’atenció. Però atenció: si no vols que la frase resulti pedant, ha de ser rellevant per al tema.
10. Explica una historieta.
A tothom li agrada sentir una bona narració. Haurà de complir, però, algunes condicions: ben escollida, ben explicada, amb certa intriga i que condueixi al tema de la intervenció.
Per saber-ne més
Aquestes idees per començar el discurs estan adaptades de “Estratègies per a la comunicació oral”, curs coordinat per Glòria Sanz.