Quan tinguis el guió i el text escrit de la presentació, arriba el moment de memoritzar el text.
Hi ha gran varietat de tècniques per memoritzar un text. De manera intuïtiva, ja sigui per pròpia inventiva o per recomanació d’una altra persona, tothom ha desenvolupat tècniques per a la memorització.
Hi ha dues tècniques que, al mateix temps que et faciliten la memorització i et permeten consultar còmodament la informació durant la representació de la conferència:
-
Mapes conceptuals.
-
Fitxes numerades.
Aquestes dues tècniques tenen en comú que associen al component verbal del text el component visual. Ja hem dit que allò que es veu i que se sent (o que es llegeix) es recorda millor que si no es veu. Per això, representar un text gràficament t’ajudarà a recordar-lo i, al mateix temps, la representació que obtindràs et servirà en el moment de l’exposició per consultar el text més fàcilment i sense risc de perdre’t.
A la majoria de persones, ens ha passat que en un examen ens hem quedat en blanc i no recordàvem alguna dada, però sabíem perfectament en quina zona i en quina pàgina del llibre apareixia. Els estudis que investiguen com funciona la memòria demostren que les tècniques que associen els conceptes a llocs en l’espai permeten una millor memorització. Això és a causa que la ment emmagatzema el coneixement en una espècie d’estructura jeràrquica o hologràfica (funcionament analògic).
Cada vegada que escrius un text, has de transformar la informació d’estructura jeràrquica en informació d’estructura lineal (digital) i al revés, quan escoltes un missatge has de transformar les seqüències lineals en una estructura jeràrquica per poder-les assimilar en la ment.
Per saber-ne més
El recurs mnemotècnic per a recordar dates va ser inventat per Henry Herdson (Cambridge, segle XVII). Cada nombre es representa per una figura que se li assembli:
D’aquesta manera, la memòria fa servir les imatges visuals per retenir el contingut.